Hoe bereken je de lengte van een zwaartelijn?

Hoe bereken je de lengte van een zwaartelijn?

De lengte van deze delen staan altijd in verhouding 1 : 2 tot elkaar. Dus stel dat je een zwaartelijn hebt die 3 centimeter lang is. Als je in deze driehoek nog een zwaartelijn tekent, deel je deze zwaartelijn op in 2 delen. Het grootste deel is dan 2 centimeter en het kleine deel is 1 centimeter.

Hoe teken je een zwaartelijn in geogebra?

Teken het midden van zijde [BC]. Teken het midden van zijde [AC]. Teken de zwaartelijn door het hoekpunt A en die de zijde [BC] middendoor snijdt. Teken de zwaartelijn door het hoekpunt B en die de zijde [AC] middendoor snijdt.

Hoe moet je een zwaartelijn tekenen?

Om een zwaartelijn te tekenen moet je dus eerst van een zijde het midden vinden. Vanuit dat punt trek je een lijn door de overstaande hoek. Als je alle 3 de zwaartelijnen van een driehoek hebt getekend, zul je zien dat deze lijnen in 1 punt samenkomen. Dit heet het zwaartepunt van de driehoek.

Wat is een zwaartelijn in Driehoek?

Een zwaartelijn in een driehoek is een lijn die door een van de hoekpunten gaat en de overliggende zijde in het midden snijdt. Een zwaartelijn verdeelt een driehoek in twee driehoeken met gelijke oppervlakte. In beperkte zin wordt met een zwaartelijn ook wel het lijnstuk bedoeld van het hoekpunt naar het midden van de overstaande zijde.

Hoe teken je een stomphoekige driehoek?

Als je te maken hebt met een stomphoekige driehoek dan gaat het tekenen van hoogtelijnen iets anders. Bij een stomphoekige driehoek is 1 van de hoeken meer dan 90°. Als je dan de 3 hoogtelijnen gaat tekenen, zul je merken dat bij 2 van de 3 lijnen dit niet kan. Om toch een hoogtelijn te kunnen tekenen moet je eerst de zijde doortrekken.

Wat is het verschil tussen hoogte en zwaartelijn?

Wat is het verschil tussen een hoogte en zwaartelijn? Beide lijnen gaan vanuit een hoekpunt van een driehoek naar de tegenoverliggende zijde, maar bij een hoogtelijn staat deze loodrecht op de tegenoverliggende zijde en bij een zwaartelijn gaat de lijn naar het midden van de tegenoverliggende zijde. Deze uitleg is geschreven door Anne Floor.