Wat is zware vereffening?

Wat is zware vereffening?

Een zware vereffeningsprocedure is een vereffening waarbij de vereffenaar door de rechtbank is benoemd op verzoek van een belanghebbende (zoals een erfgenaam of schuldeiser) of als niet bekend is wie de erfgenamen zijn.

Wat is lichte vereffening?

Lichte vereffening van de nalatenschap In de lichte vereffening moeten de erfgenamen-vereffenaars het gewone beheer van de nalatenschap voor hun rekening nemen, zoals het onderhoud en behoud van goederen en het opzeggen van de huur en abonnementen.

Wat zijn kosten vereffening nalatenschap?

Als een erfgenaam-vereffenaar een nalatenschap vereffent, dan mag hij in beginsel de daarmee gemoeide kosten ten laste van de nalatenschap brengen. Dit zijn dan de zogenaamde vereffeningskosten.

Hoeveel verdient een vereffenaar?

De vereffenaar die door de rechtbank is benoemd heeft recht op loon. Het loon van de vereffenaar van de nalatenschap is een schuld van de nalatenschap. De vereffenaar wordt dus betaald uit de nalatenschap en daarmee indirect door de erfgenamen.

Wat is de wettelijke vereffening?

De wettelijke vereffening heeft als primair doel dat de schuldeisers van de nalatenschap op geordende wijze worden voldaan. Als er genoeg middelen zijn om de schuldeisers te voldoen, zijn de belangen van de schuldeisers gewaarborgd en blijven de maatregelen beperkt.

Wat gebeurt er bij vereffening?

De vereffenaars dienen de bekende schuldeisers van de nalatenschap per brief aan te schrijven. Dit houdt in dat de schuldeisers op de hoogte worden gesteld van het overlijden van de overledene (hun schuldenaar) en dat zij binnen zes weken (redelijke termijn) moeten melden wat ze te vorderen hebben.

Hoe werk een vereffening?

Vereffening is te vergelijken met een faillissementsprocedure. Eerst moeten alle schuldeisers worden opgespoord en betaald. Alles wat overblijft, wordt verdeeld over de erfgenamen. Er zijn uitzonderingen waarbij wettelijke vereffening niet nodig is.

Wat kost een vereffenaar?

Situatie 1: alle betrokken partijen (erfgenamen, executeur en eventuele andere belanghebbenden) kunnen instemmen met de benoeming van een vereffenaar. In dit geval kan de procedure tot benoeming van een vereffenaar worden gevoerd voor een vast bedrag aan honorarium van € 500,- exclusief 21% btw.

Wat kost een aangifte van nalatenschap bij de notaris?

Het tarief wordt berekend op het bruto actief en volgens een degressief barema. In de rechte lijn is dit: 1% als het bruto actief minder bedraagt dan euro 32.000, dus maximaal euro 320 voor deze schijf. 0,75% op het bruto actief van euro 32.000,01 tot euro 120.000, dus maximaal euro 660 voor deze schijf.