Wat is observationeel?

Wat is observationeel?

Onderzoek waarbij de onderzoeker zich beperkt tot het verrichten van waarnemingen. Hierbij vindt dus actieve interventie plaats door de onderzoeker (bijvoorbeeld behandeling). Vormen van observationeel onderzoek zijn: cohortonderzoek, dwarsdoorsnedeonderzoek, patiënt-controleonderzoek en ecologisch onderzoek.

Wat is prospectief observationeel onderzoek?

Voorbeeld: In een prospectieve cohortstudie volgt men personen met of zonder een bepaalde risicofactor in de tijd en kijkt men op een bepaald ogenblik of ze al dan niet een bepaalde ziekte ontwikkelen.

Welke designs behoren tot observationele studies?

Er zijn vele typen observationele onderzoeksdesigns zoals bijv. (nested) case-control studie, cohort-studie,longitudinale studies.

Waarom observationeel onderzoek?

In een observationele studie wordt de keuze voor een behandeling, onafhankelijk van de onderzoekers, bepaald door zorgverleners in de (gangbare) medische praktijk. Hoe en waarom voor een bepaalde behandeling is gekozen, zijn factoren waarop onderzoekers geen invloed hebben.

Wat is een transversale studie?

Bij transversaal (cross-sectioneel) onderzoek wordt ieder individu in een groep eenmaal en op hetzelfde tijdstip geobserveerd of gemeten. Bij longitudinaal onderzoek worden de waarnemingen of metingen bij ieder individu op een aantal achtereenvolgende tijdstippen herhaald.

Waarom een dubbelblind onderzoek?

Dubbelblind onderzoek -onderzoek waarbij onderzoeker en proefpersoon pas na de uitkomst van de proef vernemen welk medicament of placebo werd toegediend. Wordt gedaan om de uitwerking van twee of meer stoffen te vergelijken en om te zien of suggestie niet net zo goed werkt als een nieuw middel.

Waarom een RCT?

Een randomised controlled/clinical trial (RCT) is een interventiestudie (controlled clinical trial) waarin de onderzoekspopulatie op aselecte wijze wordt verdeeld in een interventiegroep en een controlegroep. RCT’s worden beschouwd als de beste onderzoeksmethode om een hypothese te testen.

Wat is niet experimenteel onderzoek?

In een niet-experimenteel kwaliteitsonderzoek staat de vraag centraal wat de kwaliteit is van een interventie, zonder vergelijking met een andere cliënt of groep bij wie geen of een andere interventie is toegepast.

Wat is een toetsende onderzoeksvraag?

Toetsende vragen Een toetsende vraag mag een gesloten vraag zijn en mondt vaak uit in een of meerdere hypothese(n). Deze vragen kun je met ja of nee beantwoorden. Omdat je een effect wilt meten, maak je hierbij vaak gebruik van experimenten. Toetsende vragen komen vaak voor bij wetenschappelijk onderzoek.