Inhoudsopgave
Wat is loonkosten per product?
De loonkosten per product zijn een belangrijke maatstaf voor de internationale concurrentiepositie (ICP) van een land. De loonkosten per product kunnen voor één werknemer berekend worden door het loon per werknemer te delen door de arbeidsproductiviteit.
Wat valt er onder de loonkosten?
De totale kosten van het betalen van loon aan een werknemer: tenminste het bruto loon plus het werkgeversdeel van de premies werknemersverzekeringen plus de overhevelingstoeslag.
Wat is de totale loonkost?
Totale loonkost Als werkgever betaal je bovenop dat brutoloon ook een bijdrage aan de sociale zekerheid: de zogeheten patronale RSZ-bijdragen. Die som is je totale loonkost.
Wat is de oorzaak van Loonstarheid?
Lonen zijn op korte termijn niet flexibel. We noemen dat loonstarheid. Dit komt onder andere omdat de lonen vaststaan voor de looptijd van de cao.
Waardoor veranderen de loonkosten per product?
We moeten kijken naar het bedrag dat de werknemer per product kost. De arbeidsproductiviteit wordt vooral beïnvloed door technische ontwikkelingen (betere machines) en betere organisatie van de productie. Een goed geschoolde beroepsbevolking is daarbij noodzakelijk.
Wat is het verschil tussen de totale loonkost en het bruto inkomen?
De persoonlijke RSZ – bijdragen op het loon zijn steeds dezelfde en bedragen 13,07 % van het nettoloon. Bovenop dit brutoloon betaalt de werkgever nog patronale RSZ (ongeveer 35 %), waardoor de totale loonkost voor de werkgever vaak meert dan het dubbele is van wat de werknemer netto overhoudt.
Wat betaald werkgever bovenop brutoloon?
De loonkosten zijn voor een werkgever circa 30% hoger dan het brutoloon dat een werknemer ontvangt. U betaalt immers ook een deel van de werknemersverzekeringen. Bovendien kunnen er nog andere kosten zijn, bijvoorbeeld voor het pensioen. Een werknemer heeft altijd recht op vakantiegeld, meestal 8% van het brutoloon.
Wat is het Evenwichtsloon?
Het loon waarbij vraag en aanbod van arbeid aan elkaar gelijk zijn, is het evenwichtsloon.
Wat is een conjunctuur?
De schommelingen van de economische groei op korte termijn noem je de conjunctuur. Periodes van sterkere groei (hoogconjunctuur) en periodes van tragere (laagconjunctuur) of zelfs negatieve groei (crisis) wisselen elkaar af.