Welke 2 sociale verzekeringen zijn er?

Welke 2 sociale verzekeringen zijn er?

De sociale verzekeringen zijn onderverdeeld in de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen.

Wat zijn de verschillen tussen sociale voorzieningen en sociale verzekeringen?

Het belangrijkste verschil is dat sociale voorzieningen door het rijk, via de belastingen, worden gefinancierd en dat de sociale verzekeringen met premie-opbrengsten worden gefinancierd.

Waar ben je sociaal verzekerd?

Je blijft in Nederland sociaal verzekerd als: Het land waar je gaat werken lid is van de EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) of een verdrag met Nederland heeft gesloten over sociale zekerheid. Je in dienst bent van een Nederlandse werkgever.

Wie is premieplichtig voor de volksverzekeringen?

Als iemand in Nederland verplicht verzekerd is voor de sociale zekerheid, dan moet hij ook premie volksverzekeringen betalen. De verschuldigde premie volksverzekeringen wordt berekend over het premie-inkomen. Het premie-inkomen is (meestal) gelijk aan het belastbaar inkomen van BOX 1.

Wat is het percentage sociale lasten?

Daar overheen ben je als werkgever verplicht om werkgeverslasten zoals sociale premies (24%) te betalen en betaal je de ‘normale’ werkgeverslasten die volgens de cao zijn vastgesteld, zoals onder andere het pensioen. Dat verschilt per cao en per sector, maar gemiddeld is dit zo’n 11%.

Hoe weet ik of ik verzekerd ben voor AOW?

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Deze verzekering stopt als u buiten Nederland gaat wonen of werken. U bouwt dan geen AOW meer op. Vanaf uw AOW-leeftijd krijgt u dan een lager AOW-pensioen.

Wat is een werkgeverspremie?

is de premies die de werkgever moet betalen voor de sociale verzekeringen van zijn werknmers. Hierdoor zijn de loonkosten hoger dan het brutoloon van de werknemers.

Wat is premieplichtig?

Het premieplichtig loon ook wel premieloon genoemd, is de loonsom van een werkgever waarover premie werknemersverzekeringen moet worden afgedragen als onderdeel van het sociale zekerheidsstelstel.

Wat zijn werkgeverskosten?

Met werkgeverslasten worden over het algemeen de kosten bedoeld die jij als werkgever betaalt bovenop het brutoloon. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in vaste (en dus verplichte) werkgeverslasten en aanvullende werkgeverslasten.