Hoe zit het met Afghanistan?

Hoe zit het met Afghanistan?

De Nederlandse overheid raadt alle reizen naar en in Afghanistan af. De veiligheidssituatie in Afghanistan is zeer slecht en instabiel. De Hamid Karzai internationale luchthaven van Kaboel is geopend voor internationale vluchten naar een beperkt aantal bestemmingen.

Wat doen Nederlanders in Afghanistan?

Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support. De missie had als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen. De missie eindigde in 2021. Meer informatie over de ISAF-missies in Kunduz en Uruzgan vindt u op Rijksoverheid.nl.

Hoeveel gesneuveld in Afghanistan?

De Afghaanse regering hield steevast de tol onder haar eigen leger geheim om het moreel niet te ondermijnen, maar Costs of War schat dat de oorlog al aan 66.000 tot 69.000 Afghaanse troepen het leven heeft gekost. Ondertussen zijn sinds 2001 2.442 Amerikaanse troepen gedood en 20.666 gewond geraakt in de oorlog.

Wat doet de Taliban in Afghanistan?

In het noorden van Pakistan vormden in diezelfde tijd leden van de etnische Pashtun de eveneens fundamentalistische Taliban. De Taliban streefden naar vrede en veiligheid in de Pashtun-gebieden tussen Pakistan en Afghanistan en wilden hun strenge versie van de sharia afdwingen als ze eenmaal aan de macht waren.

Wie zijn Afghaanse Nederlanders?

Met Afghanen in Nederland worden in Nederland levende Afghanen, of Nederlanders van Afghaans afkomst aangeduid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er per 1 januari 2021 zo’n 51.830 Nederlanders met een Afghaans migratieachtergrond in Nederland.

Wat kunnen we doen voor Afghanistan?

Wat kan jij doen om de Afghaanse bevolking te helpen? De Afghaanse bevolking heeft onze hulp harder nodig dan ooit. Particuliere initiatieven zijn uiterst complex en te riskant, zeker op dit moment. Doneer je aan Cordaid dan steun je een organisatie die ervaring heeft met het verlenen van hulp in crisisgebieden.

Hoeveel geld heeft de oorlog in Afghanistan gekost?

In totaal ging het om een bedrag van 245,5 miljoen dollar. In het conflict in Afghanistan zijn door alle partijen meer dan 46.000 burgers gedood.

Hoeveel soldaten dood in Afghanistan?

In totaal kwamen er bij de aanslag zeker 170 Afghanen en 13 Amerikaanse soldaten om het leven. Volgens de arts in Kabul zal dat aantal nog stijgen, want sommige patiënten verkeren in kritieke toestand en niet alle doden konden direct worden geïdentificeerd.