Wat is het doel van lagers?

Wat is het doel van lagers?

Een lager (leger, asblok, kussenblok, draagpot) is een machine-onderdeel waar een as of astap in draait. Een belangrijke taak van een lager is het verlagen van de wrijving tussen de verschillende onderdelen. De beweging is meestal een rotatie maar kan ook een lineaire beweging zijn.

Wat is een los lager?

een as te ondersteunen in een huis, hebben we 2 lagers nodig: een vast en een los lager. Het vaste lager (links op de figuur) zal zowel axiale als radiale krachten kunnen opvangen. Het losse lager zal enkel radiale krachten kunnen opvangen. Dit los lager zal er voor zorgen dat de as axiaal niet zal klemmen.

Welk materiaal is een lager?

De meest gebruikte staalsoort voor lagers is chroomstaal. Dit bestaat uit 1% koolstof en 1,5% chroom. Het wordt ook wel vacuüm ontgast staal genoemd.

Welk lager heb ik nodig?

De beschikbare ruimte voor het lager is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Hoe kleiner de beschikbare ruimte, des te kleiner het geschikte lager. Dit heeft mogelijke gevolgen voor de zwaarte van de belasting en de te behalen standtijd. Het is belangrijk om rekening te houden met de belasting.

Waar wordt een Cilinderlager gebruikt?

Deze lagers nemen gelijktijdig zowel een radiale als eenzijdige axiale belasting op. Let wel, bij alleen een radiale belasting geeft het lager ook een axiale kracht die gecompenseerd moet worden. Vaak worden deze lagers gepaard gebruikt, bijvoorbeeld in een O- of X-opstelling.

Hoe worden lagers gesmeerd?

Olie is het juiste smeermiddel wanneer het toerental en/of bedrijfsomstandigheden het onmogelijk maken om vet te gebruiken, of wanneer er warmte uit het lager moet worden afgevoerd. In veel gevallen wordt olie toegepast in verband met eisen die aan andere onderdelen worden gesteld.

Waar zitten lagers in?

Alle bewegende onderdelen op je fiets hebben te maken met lagers. Je wielen, pedalen, trapas, balhoofd, derailleurwieltjes, overal zitten lagers in.

Hoe kogellager smeren?

Smering met vet

  1. In afgedichte lagers, zoals de 2RS en ZZ, zit een vetvulling. In principe is naderhand smeren niet nodig, behalve bij lagerunits.
  2. Open lagers moet u vanaf montage regelmatig smeren. Op deze lagers zit namelijk alleen olie ter bescherming tijdens de opslag.

Wat is een Spoorkraag?

Eenrijige cilinderrollagers met kooi zijn eenheden die bestaan uit een massieve buiten- en binnenring en daartussen cilinderrollen in een kooi. De buitenringen kunnen voorzien zijn van spoorkragen of zijn glad uitgevoerd.

Hoe lagers invetten?

De lagerschalen smeren doe je door er met een borsteltje dik vet op te strijken. Dit zal de wrijving met de andere onderdelen verkleinen, waardoor alles vlotjes beweegt. Tegelijk zorgt het vet ook voor een barrière om water weg te houden van de lager.