Inhoudsopgave
Hoe ontstond kolonisatie?
Vanaf de 15e eeuw vestigden West-Europese handelaars handelsposten en factorijen op verre overzeese kusten en verdedigen die zo nodig met wapens. Deze handelsposten groeiden soms uit tot forten en soms ook tot een permanente nederzetting van Europeanen. Daarmee werden de handelsposten ook kolonies genoemd.
Hoe verliep de dekolonisatie van Afrika?
De twee belangrijkste overwinnaars, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie (de nieuwe grootmachten in wording) waren tegen het koloniale systeem gekant. Deze ontwikkeling droeg ertoe bij dat het merendeel van de Afrikaanse koloniën onafhankelijk werd in de periode die op de Tweede Wereldoorlog volgde.
Welke term gebruikten de Congolezen voor de dekolonisatie de onafhankelijkheid van hun land?
Belgisch-Congo werd op 15 november 1908 een Belgische kolonie. Voordien was het gebied sedert 1885 onder de naam Onafhankelijke Congostaat (ook wel Congo-Vrijstaat genoemd) door Leopold II geregeerd als soevereine staat.
Wat houdt dekolonisatie in?
Dekolonisatie is het proces waarbij kolonies zelfstandig worden van een moederland. De term wordt vooral gebruikt voor het proces waarbij niet-Europese koloniën van Europese koloniale mogendheden onafhankelijk werden.
Waarom was VS voor dekolonisatie?
Ook de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in de Verenigde Staten kan gezien worden als een vorm van dekolonisatie, omdat de VS eerst een kolonie van Groot-Brittannië was. De meeste dekolonisatie vond echter plaats na de Tweede Wereldoorlog. Dit was voornamelijk in Azië en Afrika.
Hoe werd Afrika onafhankelijk?
Het belangrijkste jaartal in de naoorogse dekolonisatiegolf was 1960, dat ook wel bekendstaat als het ‘Jaar van Afrika’. In dat jaar verkregen maar liefst 17 Afrikaanse landen (en ook Cyprus) hun zelfstandigheid, onder meer: het Franse Mali, Senegal, Gabon en Kameroen en de Britse kolonies Nigeria en Somalië.
Hoeveel Congolezen in België?
Omdat België (in tegenstelling tot bv. Nederland) geen etnische statistieken verzamelt, is het exact aantal Congolese Belgen niet bekend. Statistieken over de nationaliteit zijn wel beschikbaar: in 2017 leefden 21.282 mensen met de Congolese nationaliteit (en zonder de Belgische) in België.
Welke invloed had de katholieke kerk op de Congolezen?
‘Congo kreeg daardoor een sterke lekenkerk. De leken doen heel veel, ze sturen mee. De combinatie van die vrij sterke infrastructuur met die spiritualiteit van onderop maakt haar kracht uit. Je zou bijna kunnen zeggen dat de Congolese Kerk een dosis Vlaams realisme heeft: voetjes op de grond.