Inhoudsopgave
Wie waren de verkopers op de middeleeuwse markt?
De ambachtslieden in de stad regelden alles voor de markt, de plaats, de tijd, en wie er hun goederen mochten verkopen. Op de markt konden ambachtslieden spullen ruilen en verkopen.
Hoe werden kastelen gebouwd in de middeleeuwen?
De eerste kastelen waren van hout. Ze bestonden uit een houten toren met daaromheen een wal van aarde en een gracht. Bovenop die wal stond meestal een hek van houten palen met scherpe punten. Later kwamen er kastelen van steen.
Hoe zag een middeleeuws dorp eruit?
De straten waren smal en de houten huizen stonden dicht op elkaar. Alle ruimte werd gebruikt. Als er een rivier door de stad liep, dan werden er soms op de bruggen huisjes gebouwd. Op de straten lagen nog geen stenen.
Welk gebouw was in de middeleeuwen het belangrijkste gebouw?
In het centrum rond de grote markt stonden de belangrijkste openbare gebouwen van de stad. Zo kon je er de burcht, abdij, kerk of kathedraal, belfort, hallen, het stadhuis en het stapelhuis vinden. Deze gebouwen waren in steen opgetrokken.
Wat waren de stadsrechten in de middeleeuwen?
Stadsrechten waren in het middeleeuwse Europa bijzondere rechten en privileges die aan een plaats werden toegekend. In Europa komen stadsrechten voornamelijk voor in de gebieden waar de Romeinse politieke structuur compleet werd weggevaagd na de Grote Volksverhuizing van de late oudheid.
Waar kon je aan herkennen of er iemand van het gilde in een huis woonde?
Er zaten geen vensters in, maar luiken. De vloer was gemaakt van leem, een soort klei. En er was maar één kamer waar de hele familie alles moest doen. Mensen van één gilde woonden vaak dicht bij elkaar.
Wat is de middeleeuwse stad?
Aan het begin van de middeleeuwen bestaan er nog geen steden. Het land is verdeeld in gebieden waar een graaf, hertog of bisschop de baas is. Boeren werken op het land bij een kasteel, in dienst van de kasteelheer. Kastelen, huizen en boerderijen liggen meestal ver van elkaar af.