Inhoudsopgave
Wat is de herkomst van Rome?
Rome werd volgens een beroemde legende gesticht door de tweeling Romulus en Remus, op 21 april 753 v. Chr. in de landstreek van Latium in Italië. De legende is oorspronkelijk afkomstig van de Romeinse schrijver Marcus Terentius Varro (116-27 v.
Wie zit er in de Senaat?
Sinds 2014 geldt de Senaat als een ontmoetingsplek tussen vertegenwoordigers van de gewesten en gemeenschappen van het federale België en zijn er 60 senatoren: 50 deelstaatsenatoren en 10 gecoöpteerde senatoren. De Senaat houdt 10 zittingen per jaar.
Hoe functioneert de Romeinse republiek?
De Romeinse republiek rustte in feite op drie pijlers: volksvergadering, Senaat en de magistratuur. Tussen deze drie pijlers kon de nodige spanning zijn, maar bij gevolg was er ook sprake van een machtsevenwicht. De volksvergadering bestond in feite uit drie vergaderingen.
Hoe ontstond de stad Rome?
Rome werd volgens de mythe gesticht op 21 april van het jaar 753 v. Chr. door Romulus en Remus, afstammelingen van de Trojanen die onder leiding van Aeneas, zoon van Venus en Anchises, uit het brandende Troje waren gevlucht, dit is ook het begin van de Romeinse tijdrekening.
Wie is de stichter van Rome?
Romulus en Remus zijn in de Romeinse mythologie de tweelingzonen van Mars en Rhea Silvia (ook Ilia genoemd) en stichters van Rome. De stichting wordt in de legende gedateerd op 21 april 753 v. Chr..
Welke landen maakten deel uit van het Romeinse Rijk?
Het Romeinse Keizerrijk
- Octavianus kreeg het westen (Hispanje (Spanje), Gallië (Frankrijk), en Italië)
- Marcus Antonius kreeg het oosten (Syrië, Egypte, Asia (Turkije), Griekenland, en Illyrië)
- Lepidus kreeg één provincie: Africa, wat bestond uit delen van Noord-Afrika.
Waardoor stortte het Romeinse Rijk in?
Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon. Het west Romeinse Rijk is ten einde, de Middeleeuwen kunnen beginnen!
Is de Senaat wetgevende macht?
De Senaat (met het rode pluche) vormt samen met de Kamer van Volksvertegenwoordigers (de groene zetels) het federale Parlement, en is dus een onderdeel van de wetgevende macht in ons land.