Inhoudsopgave
Hoe lang duurt het voor een kauwgom vergaat?
Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Hoe beperk je afval?
Om je afvalberg te verminderen, is niet altijd veel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een meeneembeker, in plaats van wegwerpbekertjes als je koffie afhaalt. Of een eigen boodschappentas meenemen, in plaats van het telkens kopen van plastic tassen. Dat scheelt niet alleen afval, maar ook geld.
Wat kan je doen met afval?
Met afval kun je heel goed nieuwe dingen maken. Dat heet recyclen. Van oud papier kun je heel makkelijk nieuw papier of karton maken. Oud plastic wordt gerecycled en oude batterijen kunnen uit elkaar gehaald worden en de onderdelen kunnen weer als grondstoffen voor nieuwe batterijen gebruikt worden.
Waarom is kauwgom slecht voor het milieu?
Op straat uitgespuugde kauwgom draagt bij aan de plasticvervuiling en aan de plasticsoep omdat het ingrediƫnten bevat die nooit afbreken. Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige juiste manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval.
Hoe kun je milieuvervuiling tegengaan?
Wat je zelf kan doen tegen klimaatverandering
- Geef fossiele brandstoffen op.
- Renoveer infrastructuur.
- Verbruik minder.
- Ga dichter bij je werk wonen.
- Stop met langeafstandsreizen.
- Doe het licht uit en pomp je banden op.
- Eet slim, eet vegetarisch.
- Gebruik duurzaam hout.
Hoe krijg je minder afval in de klas?
Voorkom verpakkingsafval door drinkpakjes te vervangen door hervulbare flesjes, plastic zakjes door broodtrommels en frisdrankautomaten door watertappunten. Voorkom zwerfafval door het aantal tussenuren te verminderen en voldoende afvalbakken op het schoolplein te plaatsen.
Wat zijn de gevolgen van afval?
Gevolgen van zwerfafval Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt.