Inhoudsopgave
Wat is Comet?
COMET staat voor Competitive Memory Training en is een effectieve cognitief-gedragstherapeutische training, waarbij jouw zelfwaardering centraal staat. Met deze training verbeter je je zelfbeeld en zelfwaardering zodat jij je weer beter over jezelf gaat voelen. COMET heet ook wel zelfbeeldtraining.
Wat is Contraconditionering?
Bij contra-conditionering in engere zin wordt getracht de intrinsieke emotionele betekenis te beïnvloeden van zich aan de patiënt opdringende meer of minder bewuste herinneringen, terwijl het er bij het stopmechanisme om gaat de patiënt controle te geven over het optreden zelf van zulke herinneringen.
Wat is een Comet training?
Wat is competitive memory training (COMET)? COMET training is een training voor verbetering van het zelfbeeld. Deze training is bedoeld voor mensen met een laag zelfbeeld die daar zodanig last van hebben, dat het hun hindert in hun functioneren. Je blaakt niet altijd en ieder moment van de dag van zelfvertrouwen.
Wat is de invloed van een slecht zelfbeeld?
Het belangrijkste in het behandelen van een negatief zelfbeeld is dat de behandelvorm bij jou past. Het doel van elke behandeling is het loslaten van het negatieve beeld dat je van jezelf hebt om dit vervolgens in te ruilen voor een beeld dat beter past bij de werkelijkheid.
Hoeveel sessies Comet?
In beide gevallen kunnen de stappen over verschillende aantallen sessies worden verdeeld. Meestal gaat het om 6 tot 9 sessies, waarbij voor het individuele format dikwijls 30-50 minuten per sessie wordt uitgetrokken en voor het groepsformat 90-120 minuten.
Wat heeft invloed op zelfbeeld?
Eén factor die mogelijk het zelfbeeld beïnvloedt, is de ervaring met media. Dat weten we al uit eerder onderzoek naar media-effecten op het zelfbeeld. Dat onderzoek is wel vooral gedaan naar de invloed van massamedia, zoals tijdschriften en televisieprogramma’s waarin een (onhaalbaar) schoonheidsideaal centraal staat.
Hoe ontstaat een slecht zelfbeeld?
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Welke factoren bepalen je zelfbeeld?
Zoals je je kunt voorstellen, zijn er verschillende factoren die het zelfbeeld kunnen beïnvloeden. Genetische factoren die de algehele persoonlijkheid helpen vormen, kunnen een rol spelen. Maar het zijn vaak onze ervaringen die de basis vormen voor het algemene zelfvertrouwen.