Kan toenemende vermoeidheid duiden op een slikstoornis?

Kan toenemende vermoeidheid duiden op een slikstoornis?

Mensen met een dysfagie ten gevolge van een spierziekte kunnen moeite hebben met het kauwen doordat de spieren snel vermoeid raken. Door vermoeidheid kunnen de spieren achterin de keel het voedsel ook niet goed in de richting van de slokdarm transporteren.

Wat is de oorzaak van slikproblemen?

U verslikt zich vaak of het eten blijft ‘hangen’ in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan.

Wat te eten bij slikproblemen?

U kunt gebruik maken van verse groenten, diepvriesgroenten of groenten uit blik of pot. Kies groenten die u goed fijn kunt maken zoals andijvie, bloemkool, broccoli, bietjes, doperwten, spinazie, spruitjes, witlof, wortelen.

Welk verschijnsel kan bij spreken wijzen op een Slikprobleem?

Symptomen bij slikproblemen Een aantal symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een (mogelijk) slikprobleem: • Moeite met afhappen van een lepel. keelholte. Moeite om de slikbeweging in te zetten. Hoesten, kuchen, keelschrapen, benauwd worden of rood aanlopen na het slikken.

Wat drinken bij slikproblemen?

Aangepaste voeding bij slikproblemen

  • Aangepast drinken: U kunt dranken kiezen die wat dikker zijn. Of dunne dranken indikken. Maak de drank zo dik als karnemelk, stroop, vla of pudding.
  • Aangepast eten: Kies voor zacht, smeuïg, gemalen of vloeibaar voedsel. Of voedsel waardoor u extra speeksel aanmaakt.

Wat zijn de oorzaken van verslikken?

Verslikken kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als u de tong niet (goed) kan bewegen of doordat u niet goed kunt voelen waar het voedsel zich in de mond bevindt. Het is belangrijk uw arts te laten weten dat u zich (regelmatig) verslikt.