Inhoudsopgave
Wat doen vertrouwenspersonen?
De vertrouwenspersoon:
- Verzorgt de eerste opvang van werknemers die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben.
- Bekijkt of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is.
- Informeert het slachtoffer over andere mogelijkheden, zoals klachtenprocedures.
Wat doet een vertrouwenspersoon binnen een organisatie?
De vertrouwenspersoon is er onder meer voor het opvangen, begeleiden en ondersteunen van werknemers, het analyseren van voorvallen en adviseren hierover en voor het verwijzen naar professionele hulpverleners.
Kan iedereen vertrouwenspersoon worden?
Een leidinggevende kan voor iedereen in de organisatie vertrouwenspersoon worden, behalve voor medewerkers die onder zijn/haar gezag vallen of voor medewerkers die een melding/klacht hebben over een medewerker die onder zijn/haar gezag vallen.
Wat mag een vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon kan een klager alleen bijstaan bij ongewenste omgangsvormen. Zijn er andere of meer dingen aan de hand, dan kan de vertrouwenspersoon de klager doorverwijzen. Ook kan een vertrouwenspersoon een klager doorverwijzen naar een andere (externe) vertrouwenspersoon.
Wat moet een vertrouwenspersoon melden?
De vertrouwenspersoon geeft de betrokkene bij het ervaren van ongewenst gedrag of melden van de integriteitsschending opvang, ondersteuning, begeleiding en advies. In het eerste gesprek biedt een vertrouwenspersoon een luisterend oor en geeft de betrokkene de ruimte om het verhaal te doen en emoties te uiten.
Kan een hoofd HR vertrouwenspersoon zijn?
Eisen aan vertrouwenspersoon Of een HR-medewerker wordt tevens vertrouwenspersoon gemaakt. Maar dit is een functie die onverenigbaar is met de functie van vertrouwenspersoon. Vooral ook vanwege de belangenverstrengeling. Een HR-medewerker adviseert immers vaak ook het management.
Is een vertrouwenspersoon wettelijk verplicht?
Nee, het hebben van een vertrouwenspersoon is niet wettelijk verplicht. Wel is er een wijziging van de Arbowet in behandeling bij de Tweede Kamer die zegt dat je als werkgever de toegang tot een vertrouwenspersoon voor je werknemers moet regelen. Volgens de Arbowet ben je verplicht om goed voor je personeel te zorgen.
Waar kun je terecht als de organisatie waar jij werkt geen vertrouwenspersoon heeft?
Wanneer niet aan de wetgeving voldaan wordt kan de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT), maar ook individuele werknemers, een klacht indienen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) – voorheen Arbeidsinspectie – als een werkgever geen beleid heeft op het gebied van …
Welke opleiding heb je nodig voor vertrouwenspersoon?
Bij “Vertrouwenspersoon (Jeugdzorg)” staat dit over de opleiding: “Om Vertrouwenspersoon te kunnen worden is een afgeronde HBO opleiding Sociaal Juridische Hulpverlening nodig.” Bij “Studentendecaan” staat dit over de opleiding: “Van een Studentendecaan wordt verwacht dat hij academisch geschoold is.
Heeft elk bedrijf een vertrouwenspersoon?
Een vraag die veelvuldig gesteld wordt: is het verplicht een vertrouwenspersoon op het werk te hebben? Het antwoord op die vraag is “nee, een werkgever is niet verplicht tot het aanstellen van een interne noch externe vertrouwenspersoon”.
Heeft een vertrouwenspersoon geheimhoudingsplicht?
De vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht en mag dus niets doorgeven – bijvoorbeeld aan de werkgever – over de inhoud van gesprekken of correspondentie.
Is het aanstellen van een vertrouwenspersoon verplicht?
Wat doet een vertrouwenspersoon vereniging?
Zij/Hij draagt zorg voor de eerste opvang van betrokkenen (slachtoffers, ouders van minderjarige slachtoffers, beschuldigde, bestuur en evt. de bond) bij een incident binnen de vereniging. Landelijke wetgeving heeft bepaald dat sportverenigingen volgens de ARBO wet, een vertrouwenscontactpersoon kunnen aanstellen.
Is HR een vertrouwenspersoon?