Inhoudsopgave
Waar liggen de relieken?
De kruisvaarders baden in de kathedraal bij de relieken van Nicolaas voor een behouden vaart. In de middeleeuwen trok de basiliek duizenden bezoekers en ook in de eeuwen erna zijn de relieken van Nicolaas onverminderd populair gebleven. Zelfs vandaag de dag kun je ze bezoeken in Bari.
Wat is het verschil tussen een reliek en een relikwie?
‘Reliek’ is een ander woord voor ‘relikwie’. Een relikwie is een overblijfsel van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest, waaraan wonderdadige kracht wordt toegekend.
Wat is het altaar?
Een altaar is een zware tafel of verhoogde plaats in de kerk waarop tijdens de eucharistieviering brood en wijn worden geplaatst. In het gewijde godshuis is het met chrisma gezalfde hoofdaltaar het symbool van Christus, vandaar dat gelovigen ervoor buigen..
Wat is het verschil tussen relieken en relikwieën?
Wat is de heilige graal?
De Heilige graal werd zo een metafoor voor de heilige eucharistie. In latere versies werd de graal beschreven als een schaal of beker, waarin Jozef van Arimathea bloed van Jezus Christus opving tijdens diens kruisiging.
Wat staat er op een huisaltaar?
Op het huisaltaar staan verschillende beeldjes of plaatjes van de goden. Meestal staan er bloemen bij en ligt er fruit. Iedere ochtend gaat moeder als eerste naar deze plaats. Ze steekt dan een olielampje aan of een zoet ruikend staafje wierook.
Wat is een huisaltaar?
huisaltaar – Altaar in een huiskapel of in een andere kamer van het huis. Ook wel aanduiding voor een tot een ensemble samengestelde groep devotionalia.
Wie bracht het Heilig Bloed naar Brugge?
In de Heilig Bloedprocessie en de aanwezigheid van de relikwie in Brugge vloeien religie, geschiedenis, overlevering en legende samen in één stedelijke traditie. Lang werd aangenomen dat de Vlaamse graaf Diederik van de Elzas het H. Bloed rond 1150 uit Jeruzalem naar Brugge bracht.
Wat betekent Reliekverering?
Een korte geschiedenis van reliekverering Relieken, overblijfselen van heiligen, hadden daar een bijzondere plaats in. In hun grote, gouden schrijnen in kerken en kathedralen moesten zij gelovigen aanzetten tot devotie. In ruil daarvoor kon die gelovige dan een genezing of bijstand krijgen op voorspraak van de heilige.