Inhoudsopgave
Wat betekent nepbont?
Imitatiebont – ook wel namaakbont, nepbont of kunstbont genoemd – is materiaal dat uiterlijk lijkt op het bont van dieren. Het wordt vooral veel gebruikt bij confectiekleding, zoals kragen van jassen. Ook in voorwerpen als kussens wordt het gebruikt.
Wat is synthetisch bont?
Voor jassen, tassen en accessoires wordt de vacht van o.a. wasbeerhonden, nertsen, vossen, poolvossen, konijnen en coyotes gebruikt. Het komt ook nog altijd voor dat echt bont verkocht wordt als nepbont.
Hoe weet je of het echt of nep bont is?
Trek voorzichtig een paar haartjes uit het bont en houd deze bij een vlam.
- Echt bont verschroeit als je eigen haar. De haartjes verschrompelen helemaal. Stinkt ook net zo.
- Imitatiebont smelt en ruikt als verbrand plastic. Aan de topjes voel je harde bolletjes. (Eerst laten afkoelen!)
Hoe maak je nep bont?
Nepbont wordt gemaakt van synthetische vezels, zoals acryl en polyester. Het is dus eigenlijk een soort plastic. Om het zo zacht te maken, doet de fabrikant er vaak een beetje katoen bij, of hennep.
Hoe was je nep bont?
Een neppe bontjas is heerlijk warm en ziet er ook nog eens sjiek uit. Heb je er per ongeluk op gemorst? Zorg dan dat je een vlekverwijderaar gebruikt die je kunt gebruiken op het materiaal waarvan je jas gemaakt is. Daarna kun je je bontjas met de hand wassen in koud water met een wasmiddel dat geschikt is voor wol.
Wat is de prijs van een echte bontjas?
Je kunt al een nieuwe bontjas kopen vanaf ongeveer 500 EUR afhankelijk van de manier waarop de jas gemaakt is en de bontsoort. Konijn is het goedkoopst, terwijl kat een vrij voordelig alternatief vormt voor duurdere bontsoorten als nerts of chinchilla.
Kan nep bont tegen regen?
Zo kun je met nepbont bijvoorbeeld de regen trotseren zonder dat je jas gaat stinken naar natte hond, zoals echt bont wel doet. Omdat het dus (in bepaalde maten) tegen water kan, is het ook veel gemakkelijker schoon te maken.