Inhoudsopgave
Wat wordt er gevierd op Hemelvaartsdag?
Met Hemelvaart wordt binnen het Christendom herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel, God. Dit gebeurde op de 40ste dag van zijn verrijzenis. De Hemelvaartsviering is onderdeel van de paascyclus. Hemelvaart valt altijd op een donderdag, de 40ste dag na Eerste Paasdag en 10 dagen voor Pinksteren.
Waarom heet Hemelvaart Hemelvaart?
In de veertig dagen tussen Pasen en Hemelvaart heeft Jezus Christus zich regelmatig aan het volk en aan zijn leerlingen laten zien. Op de veertigste dag na Pasen is hij definitief naar de hemel gegaan, wat we dus Hemelvaart noemen.
Wat betekent Pinksteren betekenis?
Pinksteren wordt gezien als het begin van de kerk. Ook wordt de komst van de Heilige Geest herdacht. Tijdens Pinksteren daalde de Heilige Geest neer op de apostelen. Zij vertelden daarna in allerlei talen over het leven en sterven van Jezus.
Is Hemelvaartsdag een officiële feestdag?
Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Is Hemelvaart wereldwijd?
Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Zweden en Zwitserland.
Wat is het doel van Pinksteren?
Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekostè, wat vijftig betekent. De feestdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de vijftigste dag na Eerste Paasdag. We herdenken het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de christelijke kerk.
Wat betekent het vuur uit het Pinksterverhaal?
Na de opstanding van Jezus brak voor de discipelen een periode van wachten en verwachten aan. Met het pinksterfeest ontvingen de leerlingen van Jezus de Heilige Geest. Ze raakten ze vol vuur en vlam en werden in beweging gezet om het werk van Jezus voort te zetten.
Hoe komt Pinksteren aan zijn naam?
Christenen namen het Wekenfeest over om de nederdaling van de Heilige Geest te vieren. Het woord “Pinksteren” is afgeleid van de Griekse naam voor het Wekenfeest, “Pentèkostè”, wat “vijftig” betekent. In het Latijn heet Pinksteren “Quinquagesima”. Een verre verbastering hiervan is Sinksen.