Inhoudsopgave
Is anciënniteit belangrijk?
Anciënniteit is een belangrijk element bij ontslag. Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je ‘onderneming’ breed moet zien.
Wat is het voordeel van anciënniteit?
Ze speelt onder andere een rol wat betreft de opzegtermijn die je werkgever moet naleven als hij je ontslaat. De anciënniteit kan daarnaast ook bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de bepaling van je loon, voor allerhande extralegale voordelen enz.
Hoeveel anciënniteitsverlof?
Anciënniteit betekent extra dagen vakantie. Je krijgt al 2 dagen extra vakantie wanneer je 5 jaar in de onderneming werkt. Let op: Deze dagen mogen niet tegelijkertijd worden opgenomen met de betaalde vakantie en ook niet tijdens drukke werkperioden.
Wat is Weddeanciënniteit?
Geldelijke anciënniteit is een van de elementen voor de berekening van het salaris. Het salaris wordt vastgesteld op basis van: De salarisschaal; De jaarlijkse en tweejaarlijkse verhogingen: daarvoor is je geldelijke anciënniteit belangrijk.
Is anciënniteitsverlof betaald?
De werkgever betaalt voor de dagen anciënniteitsverlof het normale loon, berekend op dezelfde manier als het loon voor een feestdag. De werkgever moet de dag enkel betalen als het anciënniteitsverlof effectief wordt opgenomen.
Wie heeft recht op anciënniteitsverlof?
Dagen anciënniteitsverlof : de werknemers van 55 jaar en ouder met 15 jaar anciënniteit in de sector worden in 2019-2021 telkens 3 dagen vrijgesteld van prestatie met behoud van loon.
Heb ik recht op anciënniteit?
Anciënniteitsvoorwaarde. Om recht te hebben op een landingsbaan moet de werknemer een anciënniteit hebben van 24 maanden in de onderneming. Dit betekent dat de werknemer verbonden moet zijn geweest met zijn werkgever door een arbeidsovereenkomst gedurende de 24 maanden die de kennisgeving voorafgaan.
Hoeveel anciënniteit heb ik?
De formule is als volgt: Deel het wekelijkse arbeidsstelsel door 38 (uur) en vermenigvuldig dat getal met het aantal dagen waarop de medewerker recht heeft volgens zijn anciënniteit. Bijvoorbeeld: 18 uur/38 uur = 0,47 x 3 dagen = 1,41 dagen.
Kan je anciënniteit meenemen?
Als werkgever kan u te allen tijde overeenkomen om anciënniteit mee over te nemen, maar het is belangrijk dat u weet wat de gevolgen hiervan zijn.
Wat is anciënniteit?
Anciënniteit. Anciënniteit is de periode dat iemand verbonden is aan een bepaalde organisatie. Vaak wordt aan de mate van anciënniteit (mede) de positie en eventuele rechten en plichten binnen deze organisatie bepaald. Het begrip wordt in het dagelijks taalgebruik in de eerste betekenis gebruikt om het aantal dienstjaren aan te geven dat iemand…
Wat is de anciënniteit van een werknemer?
Hiermee wordt het aantal jaren bedoeld die iemand deel uitmaakt van een organisatie of vereniging of in dienst is van een bedrijf. Binnen de bedrijfswereld worden vaak voordelen verbonden aan de anciënniteit van een werknemer. Dankzij haar anciënniteit had zij dit jaar twee extra verlofdagen. katrien – 14 augustus 2011
Wat is fictieve anciënniteit?
Het begrip ‘fictieve anciënniteit’. Werkgever en werknemer kunnen bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst ook een extra fictieve anciënniteit overeenkomen. Dit gebeurt voornamelijk wanneer een werknemer met een lange anciënniteit bij een concurrent wordt afgeworven en daar dus zelf ontslag heeft gegeven, waardoor hij de facto een hoge…