Inhoudsopgave
- 1 Wat mag op een fietspad?
- 2 Hoe herken je een fietsstrook?
- 3 Wat is een suggestie fietsstrook?
- 4 Wat betekent dus niet brommen?
- 5 Waar mag je iemand laten uitstappen?
- 6 Hoe ziet een fietspad eruit?
- 7 Waar mag een snorfiets niet rijden?
- 8 Wat is een fietspad?
- 9 Wat geldt voor een onderbroken fietsstrook?
- 10 Wat zijn gevaarlijke paaltjes op het fietspad?
Wat mag op een fietspad?
Op het fietspad kun je verschillende bestuurders tegenkomen:
- Bestuurders van (elektrische) fietsen;
- Bestuurders van elektrische scooters;
- Scooterrijders met geel nummerbord;
- Ruiters, geleiders of menners.
- Bestuurders van snorfietsen en brommers met blauw plaatje (aangedreven door brandstofmotor);
Hoe herken je een fietsstrook?
Een fietsstrook is een voor fietsers gereserveerd onderdeel van de rijbaan. De fietsstrook is herkenbaar aan het fietssymbool. De fietsstrook heeft een juridische status.
Wat betekent fietsstrook?
Een fietsstrook is een door middel van doorgetrokken of onderbroken strepen gemarkeerd gedeelte van de rijbaan waarop afbeeldingen van een fiets zijn aangebracht.
Wat is een suggestie fietsstrook?
In tegenstelling tot een fietspad is een fietssuggestiestrook een deel van de rijbaan. Auto’s mogen er dus wel op rijden, stilstaan of parkeren. Fietssuggestiestroken komen vaak voor in straten die te smal zijn voor een echt fietspad. De strook maakt vooral duidelijk dat er fietsers kunnen, maar niet moeten, rijden.
Wat betekent dus niet brommen?
Een fietspad is een fietspad als het bord G11 (het blauwe bord met de witte fiets) rechts naast het pad staat. Dan ben je als fietser verplicht er te rijden. Er zijn ook onverplichte fietspaden, die zijn voorzien van een rechthoekig bordje fietspad in letters (bord G13), vaak met onderbordje ‘dus niet brommen’.
Waar moet je rijden met 45 km scooter?
Een 45km scooter (bromfiets) moet op de rijbaan tussen de auto’s rijden, tenzij expliciet staat aangegeven dat bromfietsen verplicht op het fietspad moeten rijden. Dit geldt dan voor zowel elektrisch aangedreven- 45km scooters als 45km scooters met een benzinemotor.
Waar mag je iemand laten uitstappen?
LET OP: ONMIDDELLIJK PASSAGIERS IN/UIT LATEN STAPPEN IS TOEGESTAAN:
- langs een gele onderbroken streep.
- bij een bord bushalte met zwart-wit geblokte markering.
- bij een bord bushalte zonder blokmarkering, maar alleen als de halte minstens 24 meter lang is, te weten 12 meter voor en 12 meter na het haltebord meet.
Hoe ziet een fietspad eruit?
Wat betekent fietsstraat?
Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop tevens auto’s zijn toegestaan. Dit autogebruik wordt echter beperkt door het karakter en de inrichting van de fietsstraat.
Waar mag een snorfiets niet rijden?
Met een snorfiets rijd je op het fietspad (bord G11) of, het fiets/bromfietspad (bord G12a). De rijbaan is toegestaan als een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Op het onverplichte fietspad (bord G13) mag je alleen met een snorfiets met elektromotor of uitgeschakelde verbrandingsmotor komen.
Wat is een fietspad?
Een fietspad is een fietspad als het bord G11 (het blauwe bord met de witte fiets) rechts naast het pad staat. Dan ben je als fietser verplicht er te rijden. Er zijn ook onverplichte fietspaden, die zijn voorzien van een rechthoekig bordje fietspad in letters (bord G13), vaak met onderbordje ‘dus niet brommen’.
Wat is de breedte van een fietsstrok in de bebouwde kom?
In het ‘Handboek Wegontwerp’, dat aanbevelingen doet over wegen buiten de bebouwde kom, gaat men uit van een minimale breedte van 1,25 meter voor fietsstroken. De Fietsersbond vindt dat daar 1,70 meter had moeten staan, conform het standpunt van kenniscentrum CROW Fietsberaad.
Wat geldt voor een onderbroken fietsstrook?
Loopt er langs beide zijden een op korte afstand onderbroken streep langs het fietsstrook, geldt de strook als fietspad. Andere bestuurders mogen niet op een fietspad komen. Is er geen wegmarkering aangebracht, dan gaat het over een fietssuggestiestrook en mogen andere bestuurders er wel komen.
Wat zijn gevaarlijke paaltjes op het fietspad?
Gevaarlijke paaltjes op het fietspad. Nederland is bezaaid met paaltjes op het fietspad, vaak staan ze aan een begin van een fietspad om te voorkomen dat er auto’s geparkeerd worden of dat auto’s het fietspad als leuk doorsteekje gebruiken. Maar als fietser schrik je je soms wild, zeker als het een beetje druk is.