Inhoudsopgave
- 1 Wat is de relatie tussen klimaat en wijnbouw?
- 2 Waarom is in een wijngaard een groot verschil tussen de dag en nachttemperatuur belangrijk?
- 3 Wat voor soort wijnen levert een koel klimaat?
- 4 Waarom mag een wijngaard niet te hoog in de bergen liggen?
- 5 Waarom wijngaarden op Heuvel?
- 6 Hoeveel wijngaarden Nederland?
Wat is de relatie tussen klimaat en wijnbouw?
Bij een Mesoklimaat kan een gedeelte van een wijngaard zich onderscheiden. Binnen zo’ n beperkt gebied, van vaak maar tientallen vierkante meters, heerst een eigen klimaat rond de wijnranken. Door deze specifieke klimaatomstandigheden rijpen de druiven beter en zorgen voor een hogere kwaliteit wijn.
Waarom is in een wijngaard een groot verschil tussen de dag en nachttemperatuur belangrijk?
‘Hoe warmer, hoe beter’ is niet van toepassing: te veel warmte kan ten koste gaan van de belangrijke aroma’s. Een gematigd klimaat met een goede afwisseling van dag- en nachttemperatuur is daarom ideaal.
Waarom groeien druiven op een helling?
Betere wijn van steile hellingen? Zijn steile hellingen alleen al goed genoeg voor het maken van topwijnen? Druivenranken stellen hoge eisen aan de bodem om een goede kwaliteit druiven te geven. De bodem waar de stokken in wortelen is van grote invloed op de uiteindelijke wijn die gemaakt kan worden.
Hoeveel hectare wijngaard in Nederland?
Er waren in 2019 ruim 170 wijngaarden in Nederland die samen een oppervlakte hadden van zo’n 320 hectare. De wijngaarden zijn vooral te vinden in Limburg en Gelderland. Verder liggen zij in Noord-Brabant, Zeeland, Noord-Holland, Overijssel en Drenthe.
Wat voor soort wijnen levert een koel klimaat?
Een koel klimaat levert de meest frisse wijnen op. In de Loire in Frankrijk worden bekende frisse, kruidige sauvignon wijnen gemaakt. Een warm klimaat levert zachte sauvignon wijnen op met opvallende aroma’s van passievrucht, zoals de wijnen uit Californië en Australië.
Waarom mag een wijngaard niet te hoog in de bergen liggen?
In hoge gebieden is de blootstelling aan het zonlicht anders dan in lage gebieden. In hoge gebieden zijn de luchten vaak helder en is de intensiteit van de zon groter. Dankzij de UV-stralen krijgen de druiven een dikkere schil, om beschermd te blijven tegen het licht.
Wat bevat wijn uit een koel klimaat?
Een te koude wijn heeft weinig smaak of aroma’s. Bij een te warme wijn komt de ‘alcohol’ geur sterk naar voren. Op 6°C schenk je; een droge witte mousserende wijn en een zoete witte wijn. Met deze temperatuur komt de mousserende wijn extra fris over in de smaak, en maak je de zoete wijn minder zoet.
Wat het effect is op de druiven die groeien in een wijngaard dicht bij de kust van een zee of een oceaan?
Het klimaat is een unieke eigenschap van een terroir. Als een wijngaard bijvoorbeeld dichtbij een zee ligt en zomers waait er ’s middags een zeewind door de wijngaard die de druiven koelt, is dat uniek voor die specifieke locatie.
Waarom wijngaarden op Heuvel?
Steile wijngaard. Vooral in landen met een lagere zonnestand moeten druivenstokken toch maximaal van de zonneschijn kunnen profiteren. Wanneer het (micro)klimaat druiventeelt toestaat en een helling steil genoeg is voor een zo gunstig mogelijke hoek ten opzichte van de zon, kunnen er druivenstokken geplant worden.
Hoeveel wijngaarden Nederland?
In Nederland zijn er ongeveer 165 commerciële wijngaarden, die bij elkaar opgeteld zo’n 260 hectare wijnstokken hebben aangeplant. De meeste wijngaardeniers zitten in Limburg, op de voet gevolgd door Gelderland.
Hoeveel liter wijn van 1 hectare?
Als we uitgaan van 3600 planten per hectare, 8 scheuten per stok en twee trossen per scheut, geeft een wijnstok 2,5 tot 3 kg druiven. De maximale opbrengst van een hectare druif is dan ongeveer 5.000 liter, wat neer komt op ongeveer 6700 flessen wijn per hectare.
Welke weersinvloeden kunnen schadelijk zijn voor de druivenstok?
Als het vroeg hagelt, worden de jonge uitlopers van de stok kapot gemaakt, als het laat hagelt gaat de druif kapot en rotten. Teveel regen kan de druif ook doen rotten en te weinig zon zorgt voor onrijpe druiven met een te laag suiker gehalte.