Inhoudsopgave
Waaruit bestaat de zorg voor de kraamvrouw?
Zij assisteert de verloskundige tijdens de geboorte van je kindje en ondersteunt jou en je partner waar nodig. In de eerste week na de bevalling kan zij een luisterend oor zijn bij de verwerking van de geboorte en zorgt ze voor jou en je kindje. Ook begeleidt ze je bij de voeding van de baby.
Wat kun je verwachten van de kraam?
Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding.
Welke ondersteuning krijgt een zwangere vrouw?
Verloskundige. De verloskundige begeleidt je vóór, tijdens en na de zwangerschap. Zij adviseert en ondersteunt tijdens deze belangrijke periode. De verloskundige doet ook medische controles.
Welke 4 aspecten observeert de kraamverzorgende aan de urine?
Van de kraamvrouw worden o.a. de temperatuur, de pols, het bloedverlies, de uitscheiding van urine en ontlasting, de borsten, de eventuele hechtingen en de baarmoederstand gecontroleerd, zo ook haar emotionele stabiliteit gedurende de kraamperiode. Dit wordt allemaal bijgehouden in het zorgdossier.
Wie is een kraamvrouw?
v. (-en), vrouw die kort geleden bevallen is en nog rust moet houden in het kraambed.
Waar moet een kraamkamer aan voldoen?
De grootte van het vertrek is niet van belang, maar je kraamkamer behoort wel aan een aantal voorwaarden te voldoen: Je moet – indien nodig – snel vervoerd kunnen worden naar het ziekenhuis. Zorg dat je niet meer dan twee trappen of een zeer steile trap af moet, beval in dat geval op de begane grond.
Wat is de abortuspil?
De abortuspil bestaat uit twee medicijnen. De eerste, Mifepriston, zorgt ervoor dat de zwangerschap stopt. De tweede, Misoprostol, zorgt ervoor dat de zwangerschap wordt afgestoten. De zwangerschap komt dan via de vagina naar buiten, vergelijkbaar met een miskraam.
Wat is een Lochia?
Lochia is een vaginale bloeding die je na de geboorte van je kind ervaart. De V-Zone, samen met het hele lichaam, maakt veel door tijdens de bevalling. Het is dus normaal om wat afscheiding en bloedingen na de geboorte te verwachten.
Wat is een riekende Lochia?
Overleg met de verloskundige bij een bloeding, riekende lochia of grote stolsels (een stolsel groter dan een tennisbal). Een ontsteking van het endometrium, endometritis (ontsteking van het baarmoederslijmvlies), komt voor bij 1-2 % van de kraamvrouwen.
Hoe lang ben je een kraamvrouw?
Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.
Wat is Kraamweek?
De eerste 8 dagen na de bevalling wordt het kraambed genoemd. Dit is een bijzondere periode waarin jullie de baby leren kennen; een intense en emotionele week. Een baby wordt helaas niet geboren met een gebruiksaanwijzing, daardoor is het de eerste week zoeken naar de behoeftes van de baby.