Inhoudsopgave
Wat bereik je met mediteren?
Je traint je vermogen om in het moment te leven, zodat je gelukkiger, liefdevoller, kalmer en bewuster kunt zijn. Je traint je mindfulness, zodat je ook buiten je meditaties meer in het moment kunt leven. Een beetje zoals je krachttraining doet om de rest van het jaar sterker, gezonder, fitter en energieker te zijn.
Kan je ook liggend mediteren?
Je kunt bijvoorbeeld ook liggend mediteren op de bank, op een kleed of op een yogamat. Laatstgenoemde kun je in een lekkere dikke of juiste zijdezachte variant nemen zodat je royaal ligt. Gebruik daarbij een kussentje onder je hoofd zodat je comfortabel ligt. Comfort is namelijk key tijdens meditatie.
Hoe weet je of je goed mediteert?
Aan je ademhaling zul je merken dat je lichaam tot rust komt. Dit komt doordat een meditatie ontspannend werkt en ervoor zorgt dat je lichaam kan ontspannen. Je ademhaling wordt daardoor vanzelf rustiger, soms zelfs nog rustiger dan wanneer je aan het slapen bent. Blijf je op deze ademhaling concentreren.
Kun je zelf leren mediteren?
Begin met vijf minuten meditatie per dag. Als je wilt, kun je dat geleidelijk opbouwen naar een kwartier of twintig minuten – of nog meer. Maar zelfs een paar minuten per dag is al genoeg om je fysiek en geestelijk rustiger te voelen. Maak van mediteren in elk geval geen taak op je to do-lijstje die je stress oplevert.
Hoe mediteren zonder begeleiding?
Mediteren is voor beginners lastig zonder begeleiding. Ik raad je daarom aan om een cursus, app, of andere soort begeleide meditatie te volgen. Dit is makkelijk en zorgt er voor dat je minder na hoeft te denken tijdens het mediteren. Het enige wat je verder hoeft te doen is zitten en luisteren.
Hoe vaak per dag mediteren?
Wat voor de meeste mensen geschikt is om het één of twee keer per dag te doen. Bijvoorbeeld twee korte sessies van zon drie tot tien minuten of één lange meditatie sessie van zon kwartier tot twintig minuten lang.
Is mediteren slecht voor je?
Mediteren lijkt een onschuldige bezigheid: baat het niet, het schaadt ook niet. Dat blijkt niet altijd op te gaan. Voor psychisch kwetsbare mensen kan – te diep – mediteren juist riskant zijn.
Hoe gebruik je mantra’s?
Een mantra is een woord, klank of lettergreep dat je herhaalt terwijl je aan het mediteren bent. Dit kun je zingend doen, fluisterend of in stilte (terwijl je de mantra herhaalt in je hoofd). Het ritmisch zingen of spreken van mantra’s wordt ook wel chanten genoemd.
Hoe komt meditatie dichter bij je ware aard?
Je komt als het ware dichter bij je ware aard. Meditatie kán een spirituele belevenis zijn – maar dat hoeft zeker niet. Daarbij heeft meditatie een groot aantal gezondheidsvoordelen. Meditatie vermindert stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt zich. Mooi spul dus.
Hoe doe je mediteren?
Volg je adem, tel in- en uitademing, of zeg in stilte een mantra. Bij mediteren observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen: zo probeer je tot je ware kern te komen. Er zijn enorm veel manieren om te mediteren en ook allerlei redenen om ermee te beginnen: om te ontspannen bijvoorbeeld, om bij jezelf te komen,
Hoe mediteren in een stille omgeving?
Zorg dat je mediteert in een stille, niet te lichte omgeving waarin je niet gestoord kan worden. Zet je telefoon en je computer uit. Je kunt in de kleermakerszit of de (halve) lotushouding mediteren. Zorg ervoor dat je je hoofd in lijn met je rug plaatst zodat je ruggengraat recht is.