Wat is een Buso?

Wat is een Buso?

Het buitengewoon secundair onderwijs (BUSO) richt zich tot jongeren met een handicap of jongeren met leer- of opvoedingsmoeilijkheden. Het buitengewoon secundair onderwijs is opgedeeld in types: Type basisaanbod: kinderen met een lichte mentale handicap en kinderen met leerstoornissen.

Welk IQ buitengewoon onderwijs?

Een minderheid (meeste kinderen met een IQ lager dan 75) kan terecht in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO opleidingsvorm 3).

Hoe lang bestaat buitengewoon onderwijs?

Het buitengewoon onderwijs wordt georganiseerd in verschillende types van handicap. Tot en met het schooljaar 2014-2015 is er gewerkt met 8 types, die gedefinieerd werden in de periode 1970-1980. Vanaf het schooljaar 2015-2016 wordt deze uitwerking wat aangepast aan de modernere inzichten rond handicap.

Wat houdt buitengewoon onderwijs in?

Het buitengewoon onderwijs is er voor leerlingen die leermoeilijkheden hebben in het gewone onderwijs of die een (lichamelijke of mentale, tijdelijke of blijvende) handicap hebben die een aangepaste leefomgeving vereist.

Wat kan je worden met Buso?

Als je slaagt in OV3 dan krijg je een kwalificatiegetuigschrift. Er zijn 3 mogelijke getuigschriften: Getuigschrift beroepsopleiding van de gevolgde opleiding (bijvoorbeeld loodgieter, houtbewerker, tuinbouwarbeider, …)

Wat is Buso ov4?

In opleidingsvorm 4 wordt het programma van het ‘gewone’ secundair onderwijs gegeven, maar dan met doelstellingen en ondersteuning aangepast aan de problematiek van de jongere.

Wat is type 9 in het buitengewoon onderwijs?

In het buitengewoon onderwijs wordt type 9 ingericht voor leerlingen met een autismespectrumstoornis die geen verstandelijke beperking hebben, maar niet in het gewoon onderwijs terecht kunnen.

Wat betekent BuBaO?

BuBaO staat voor Buitengewoon Basisonderwijs. Dit is buitengewoon onderwijs voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar en kinderen van 6 jaar tot 13 jaar. BuLO staat voor Buitengewoon Lager onderwijs. Dit is buitengewoon onderwijs voor kinderen van 6 tot 13 jaar.

Wat is buitengewoon onderwijs type 2?

Het buitengewoon kleuter- en lager onderwijs type 2 richt zich tot kinderen met een matige of ernstige mentale beperking. Bij De Leerexpert kunnen deze leerlingen een volledig leertraject volgen op dezelfde locatie, van kleuter tot schoolverlater.

Wat is basisaanbod?

Type basisaanbod: voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften voor wie het gemeenschappelijk curriculum met redelijke aanpassingen niet haalbaar is in een school voor gewoon onderwijs. Dit type vervangt sinds september 2015 geleidelijk de types 1 en 8.