Wat is grensoverschrijdend gedrag in de sport?

Wat is grensoverschrijdend gedrag in de sport?

Emotioneel, lichamelijk en seksueel Van elke vorm is een uitgebreide reeks gebeurtenissen uitgevraagd, variërend van geplaagd worden als vorm van emotioneel grensoverschrijdend gedrag, tot gedwongen penetratie als vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Wat is een Vertrouwenscontactpersoon?

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag.

Wat is een sociaal veilig sportklimaat?

Bij het veilig sportklimaat gaat het om of mensen zich veilig voelen bij sportevenementen en of mensen wel eens wangedrag hebben gezien of meegemaakt binnen de sport. Het is subjectief: wat hebben mensen zelf ervaren?

Wat kun je doen tegen grensoverschrijdend gedrag?

8 tips om grensoverschrijdend gedrag te verminderen

  • Bedenk dat grensoverschrijdend gedrag in veel vormen voorkomt.
  • Grensoverschrijdend gedrag kan overal voor komen.
  • Zorg voor een open werksfeer.
  • Luister naar mensen met een beperking.
  • Ken de risico’s.
  • Verminder machtsverschillen.
  • Ga het gesprek aan.

Wat doet een vertrouwenspersoon bij een vereniging?

1 Een luisterend oor bieden in geval er sprake is van ongewenst gedrag maar verdere actie niet gewenst wordt. 2 Indien gewenst, het informeel afhandelen van een klacht over ongewenst gedrag. 3 Het in behandeling nemen van problemen van leden van vereniging met betrekking tot ongewenst gedrag.

Wat is een vertrouwenspersoon op het werk?

De vertrouwenspersoon: Verzorgt de eerste opvang van werknemers die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben. Bekijkt of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is. Informeert het slachtoffer over andere mogelijkheden, zoals klachtenprocedures.

Wat is een pedagogisch sportklimaat?

Wat is een pedagogisch sportklimaat In een pedagogisch sportklimaat staat het sportende kind centraal. De persoonlijke en sociale ontwikkeling van kinderen worden ondersteund in en door de sport op basis van autonomie en zelfsturing.

Hoe ga je om met seksueel overschrijdend gedrag?

Reflectie. Casuïstiekbespreking, moreel beraad, reflectie of intervisie zijn bij uitstek manieren om problemen met seksueel grensoverschrijdend gedrag te bespreken en er samen van te leren. In sommige situaties is begeleiding door een seksuoloog of psycholoog noodzakelijk.

Wat kun je doen om herhaling van seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen?

Advies/melden. Het Centrum Seksueel Geweld biedt medische, forensische en psychologische hulp aan slachtoffers die kort geleden (minder dan 7 dagen) een aanranding of een verkrachting hebben meegemaakt, telefoon 0800 01 88. Heeft het seksueel geweld langer geleden plaatsgevonden? Neem dan contact op met Veilig Thuis.