Wat maakt een prejudiciele vraag bijzonder?

Wat maakt een prejudiciële vraag bijzonder?

Een prejudiciële vraag is een rechtsvraag van een rechter aan de Hoge Raad over de uitleg van een rechtsregel. Daaraan kan behoefte bestaan als de Hoge Raad over die vraag niet eerder heeft beslist. Het gaat om vragen die zich voordoen in een concrete zaak die bij een rechtbank of hof in behandeling is.

Wie kan een prejudiciële vraag stellen aan het Hof van Justitie?

Elke nationale rechter die om een uitspraak wordt verzocht over een geschil betreffende het recht van de Unie, kan aan het Hof van Justitie prejudiciële vragen stellen; in sommige gevallen is hij daartoe verplicht.

Waar zit de eiser?

Het is handig om de rechter bij binnenkomst te vragen waar u moet plaatsnemen. U zegt dan tegen de rechter dat u de eisende of gedaagde partij bent, en de rechter zal dan uw plaats aanwijzen. In de regel zit eiser links en gedaagde rechts, gezien vanuit het gezichtspunt van de rechter.

Wat is de Raad voor de rechtspraak?

De Raad voor de rechtspraak bevordert de kwaliteit van de rechtspraak. Bijvoorbeeld door de rechtseenheid te bevorderen tussen de verschillende gerechten. En door te helpen om de doorlooptijden van rechtszaken korter te maken.

Wat is het belang van de prejudiciële procedure?

De prejudiciële vraag wordt gebruikt door nationale rechters om het Hof van Justitie te vragen hoe Europese regelgeving moet worden uitgelegd. Het Hof kan ook gevraagd worden om de geldigheid van een handeling van één van de Europese instellingen te beoordelen.

Wat betekent acte clair?

Acte clair of Acte éclairé is een principe uit het Europees Unierecht. Het houdt in dat wanneer een vonnis, arrest of een rechtsregel duidelijk genoeg is, een lidstaat geen verplichting heeft om een prejudiciële vraag te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Wie kan een prejudiciële vraag stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie en waar is dit geregeld?

Alleen nationale rechters mogen het Hof om prejudicieel advies vragen, en dan alleen als het voor een zaak die ze in behandeling hebben nodig is. Er moet dus een directe aanleiding zijn, puur hypothetische vragen worden niet in behandeling genomen.

Hoe werkt de prejudiciële procedure?

Wanneer in een prejudiciële vraag de geldigheid van het (inter)nationale recht ter discussie wordt gesteld, kan het Hof zich onbevoegd verklaren om deze vraag te beantwoorden. Zo oordeelde het Hof in het Qurbani-arrest dat het niet rechtstreeks bevoegd is om het Vluchtelingenverdrag uit te leggen.

Wie moet bewijzen?

De hoofdregel van het bewijsrecht is eenvoudig: wie zich beroept op rechtsgevolgen van gestelde feiten of rechten moet die feiten of rechten bewijzen (bewijslast). Lukt dat niet, dan worden de effecten van het bewijsrisico ondervonden: de rechter wijst de vordering af.

https://www.youtube.com/watch?v=dcVIx0QujlU