Inhoudsopgave
Wat moet je doen als je in de bus zit?
Regels in de bus
- Iedereen heeft een geldig vervoerbewijs. Bij het instappen toon je deze aan de chauffeur.
- Met z’n allen houden we de bus netjes en schoon. Daarom eten en drinken we niet in de bus.
- Niemand zorgt voor overlast.
- We helpen elkaar als het nodig is.
Hoe laat je de bus stoppen?
Druk op het stop-knopje Op veel plekken in de bus zit een stopknopje, die moet je indrukken op het moment dat jouw halte de eerstvolgende halte is waar de bus gaat stoppen. Zo weet je zeker dat de bus jouw uitstaphalte niet voorbij rijdt.
Waarom stopt de bus niet?
Het komt voor dat een bus of tram vertraagd is, bijvoorbeeld door verkeersdrukte of omdat er veel reizigers zijn. Als de bestuurder ziet dat de bus of tram achter hem er al bijna aankomt, zal hij in zo’n geval een halte voorbijrijden om zo wat van zijn verloren tijd in te halen.
Wat mag niet mee in de bus?
Blindengeleiden- en andere hulphonden mogen altijd meegenomen worden, indien de hond een geleidetuig draagt. Huisdieren mogen echter niet mee als ze voor andere reizigers of personeel lastig of hinderlijk zijn, of wanneer ze lijden aan een besmettelijke ziekte.
Kan ik met de bus mee?
Reizen met de bus kan ook zonder OV-chipkaart. Losse kaartjes zijn er in verschillende vormen: een papieren kaartje, een e-ticket en een m-ticket. Een aantal kaartjes hieronder kun je direct als e-ticket bestellen, andere kaartjes zijn alleen te koop bij verkooppunten of bij de buschauffeur.
Hoe werkt een busrit?
De planner geeft aan welke bus en halte jij moet hebben en welke richting/eindbestemming de bus heeft (bijvoorbeeld Centraal Station). De naam van de halte vind je altijd bij de halte zelf: op de haltepaal en/of op het bord met vertrektijden. Soms zijn er twee haltes tegenover elkaar met dezelfde naam.
Wat kost een hond in de bus?
Huisdieren in bussen Net zoals een konijn in zijn mand of een cavia in zijn draagtas, betaal je niets extra’s voor het ritje van je hond. Natuurlijk mogen ook hulphonden meereizen.