Inhoudsopgave
Wat betekent Gecolloceerd worden?
Wet van 26 juni 1990 (“wet bescherming persoon geesteszieke”) De gedwongen opname mag niet meer gevraagd worden door de lokale overheid (een politieke tegenstander kon door de burgemeester worden “gecolloqueerd”).
Hoe kan je jezelf laten opnemen?
Als de keuze tegen je wil in wordt gemaakt, spreken we van gedwongen opname. Opname in een ggz-instelling of PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis) is meestal een vrijwillige keuze. Met jouw toestemming en in overleg met hulpverleners en betrokkenen bekijken we of vrijwillige opname in de ggz een optie is.
Hoe kan ik mijn kind laten opnemen?
Waar kan je terecht?…
- Huisarts.
- Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW)
- Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB)
- Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)
- Zelfstandige hulpverleners.
- Psychiatrische Afdeling in een Algemeen Ziekenhuis (PAAZ)
- Psychiatrisch ziekenhuis.
- Psychiatrisch dagcentrum.
Hoe iemand laten opnemen in psychiatrie?
de gewone procedure: belanghebbenden (zoals familieleden of een huisarts) kunnen een verzoek indienen bij een vrederechter, samen met een medisch verslag om iemand gedwongen te laten opnemen. Vervolgens verschijn je voor een vrederechter die hier verder over beslist. Dit gebeurt in een minderheid van de gevallen.
Kan je iemand laten opnemen?
Als iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving, kan de rechter of burgemeester deze persoon gedwongen laten opnemen. Dit is een ingrijpende maatregel die om die reden alleen in uiterste gevallen wordt toegepast.
Kun je iemand laten opnemen?
Gedwongen opname of verplichte zorg Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet.
Wat doe je als je zoon dealt?
Op het moment dat je kind dealt, is dat natuurlijk strafbaar. Probeer het bespreekbaar te maken met je kind en probeer hem of haar te helpen. Kijk voor extra informatie op drugskompas.nl. Mocht je toch voor een strafrechterlijke weg kiezen, dan kun je naar het politiebureau of de wijkagent gaan.
Kan ik mijn zoon laten opnemen?
Er zijn twee procedures mogelijk om tot een gedwongen opname te komen. De spoedprocedure via de Procureur des Konings komt het meest voor, de gewone procedure via de vrederechter komt minder voor. Het is in beide gevallen wel de vrederechter die over de beschermingsmaatregel moet oordelen.
Hoe iemand gedwongen opnemen?
Procedure bij gedwongen opname de gewone procedure: belanghebbenden (zoals familieleden of een huisarts) kunnen een verzoek indienen bij een vrederechter, samen met een medisch verslag om iemand gedwongen te laten opnemen. Vervolgens verschijn je voor een vrederechter die hier verder over beslist.