Inhoudsopgave
- 1 Welke sancties kan de Veiligheidsraad opleggen?
- 2 Wie is bevoegd een bestuurlijke sanctie op te leggen?
- 3 Wat betekent sanctie opgelegd?
- 4 Waaraan is het bestuursorgaan bij het opleggen van een bestuurlijke sanctie gebonden?
- 5 Is het opleggen van een bestuurlijke boete conform het legaliteitsbeginsel?
Welke sancties kan de Veiligheidsraad opleggen?
Sancties van de VN-Veiligheidsraad kunnen verschillende doelen dienen: vreedzame transities ondersteunen, afwijzen van ongrondwettelijke evoluties, terrorisme indammen, de bescherming van mensenrechten en de bevordering van non-proliferatie.
Wie is bevoegd een bestuurlijke sanctie op te leggen?
Een bestuursorgaan is alleen bevoegd een last onder bestuursdwang op te leggen als de bevoegdheid tot oplegging van de last bij of krachtens de wet aan het bestuursorgaan is toegekend.
Wie kan bestuurlijke boete opleggen?
De bestuurlijke boete is een bestuursrechtelijk sanctioneringsmiddel dat zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie of een rechter kan worden opgelegd door een daartoe bevoegde overheidsdienst. De boete is geregeld in titel 5.4 van de Awb.
Wat betekent sanctie opgelegd?
Een sanctie is een straf of maatregel die is opgelegd in een strafzaak, zoals geldboete, gevangenisstraf, terbeschikkingstelling en ontzegging van de rijbevoegdheid.
Waaraan is het bestuursorgaan bij het opleggen van een bestuurlijke sanctie gebonden?
Dat zijn er drie: de verplichting om een rapport op te maken, de hoorplicht, en het vereiste van de zogenaamde functiescheiding. Krachtens artikel 5.4.1.6 geldt voorts bij zwaardere boeten een langere verjaringstermijn. De keuze tussen beide procedures is geregeld in artikel 5.4.2.6, eerste lid.
Wat is een bestraffende sanctie?
Een bestraffende (punitieve) sanctie Bedoeld als straf voor de overtreding. Een bekend voorbeeld is de bestuurlijke boete. Een overheidsorganisatie kan een bestraffende sancties opleggen om de overtreder ‘leed toe te voegen’. Met als doel overtredingen in de toekomst te voorkomen (preventie).
Is het opleggen van een bestuurlijke boete conform het legaliteitsbeginsel?
Het legaliteitsbeginsel eist voor bestuurlijke boeten een zo specifiek mogelijke wettelijke grondslag. Het is derhalve de bijzondere wetgever die zal moeten bepalen of voor een bepaalde gedraging een boete kan worden opgelegd en zo ja, hoe hoog die boete is en door welk bestuursorgaan zij kan worden opgelegd.