Wat doet reflectie?

Wat doet reflectie?

Reflecteren betekent letterlijk: beschouwen of overdenken. Reflecteren is het terugblikken op je eigen handelen en ervaringen, daarover nadenken en vandaaruit nieuwe keuzes maken. Reflectie is de motor van ontwikkeling, want als je niet terugkijkt wat anders en beter kan, zie je ook geen ontwikkelpunten.

Wat moet er in een reflectie?

In een reflectieverslag laat je zien wat je van je ervaringen hebt geleerd en wat voor invloed dat heeft op je denken en handelen. Je bespreekt je sterke en zwakke eigenschappen en je eigen ontwikkeling. Voor veel opleidingen schrijf je regelmatig een reflectieverslag; meestal na een stage of voor een assessment.

Hoe schrijf je een persoonlijke reflectie?

Beter reflecteren? Deze 7 tips helpen je op weg:

  1. Reflecteer waar en wanneer je maar wilt.
  2. Zelfreflectie: doe het regelmatig.
  3. Neem een moment van stilte.
  4. Reflecteer niet alleen op negatieve situaties.
  5. Schrijf in een dagboek.
  6. Wees je bewust van eventuele blokkades.
  7. Pas negatief gedrag aan.

Waarom reflecteren op jezelf?

Je leert van ervaringen als je erover reflecteert. Door reflectie bekijk je of je aannames, vooronderstellingen en zienswijzen de juiste zijn of dat je zaken ook anders kunt zien, waardoor deze zaken veranderen. Reflectie maakt je ook bewust van je redenen waarom je doet wat je doet.

Wat is reflectiviteit?

Overdenken van en/of terugkijken op het eigen handelen om de effectiviteit ervan te verbeteren, ofwel: bespiegelend nadenken over.

Is reflecteren belangrijk?

Reflectie helpt bij het vergroten van zelfkennis, het ontwikkelen van een adequate attitude en vaardigheden en het construeren van nieuwe kennis en deze integreren in het eigen handelen. Zo blijf je leren en je handelen verbeteren. En kun je dus betere hulp bieden aan kinderen, jongeren en ouders.