Inhoudsopgave
Wat is bewust worden?
Volgens de van Dale betekent bewustwording: “het inzicht krijgen in een situatie” en inzicht gaat over beseffen, kijk hebben op een zaak of situatie. Bij de OMB Academie gaat het met name over het bewust-worden van jezelf.
Hoe wordt je bewust?
Word je bewust van het moment en kies in dat moment de beste passende overtuiging. Als jij namelijk niet bewust bent, ga je op de automatische piloot. Ongeveer 95% van je gedrag wordt overigens gedreven door deze automatische patronen. Ben jij je wel bewust van het moment, dan heb je een keuze.
Hoe wordt je bewust van je eigen gedrag?
Jouw zelfreflectie maakt je bewust van de impact die je hebt op anderen. Pas als je op jouw eigen gedrag kunt reflecteren, kan je erachter komen op welke manier je effectiever kunt communiceren. Zelfreflectie gaat over het onderzoeken van je gedrag en je manier van handelen.
Wat zorgt voor bewustwording?
Bewustwording is inzicht krijgen in een situatie. Beseffen dat iets je helpt, of niet. Beseffen dat bepaalde zorgen nutteloos zijn en je met sommige maar beter aan de slag kunt gaan.
Wat is bewust denken?
Het bewuste brein gebruik je bij praten, logisch denken, analyseren, beslissingen overdenken en bijvoorbeeld plannen. Het kan kleine hoeveelheden informatie verwerken, heeft een vrije wil en kan er tot op zekere hoogte voor kiezen om het onbewuste te overstemmen. Ook kan het bewuste maar één ding tegelijk.
Is zich ervan bewust dat?
Correct is: zich ervan bewust zijn dat. Bij zich bewust zijn wordt het voorlopig voorzetselvoorwerp ervan in de praktijk geregeld weggelaten als er een bijzin volgt die begint met dat, of met bijvoorbeeld hoe of wanneer.
Hoe ben je bewust van je omgeving?
Hoe bewuster je leeft, hoe minder je wordt gestuurd door je conditionering. Je conditionering zijn je overtuigingen en je gedachten komen daaruit voort, zijn daarop gebaseerd. Je conditionering heb je door je verleden opgebouwd en is bijvoorbeeld beïnvloed door je ouders, je vrienden, de maatschappij/je omgeving etc.
Hoe wordt ik mezelf?
Hoe vind je jezelf weer terug?
- Vergelijk je ‘ik’ van vroeger met je ‘ik’ van nu. Als kind was je waarschijnlijk nog wat onbevangener dan dat je nu bent.
- Bepaal je kernwaarden.
- Maak keuzes.
- Kies bewust.
- Evalueer elk half jaar.
- Praat veel met mensen die belangrijk voor je zijn.
- Durf jezelf kwetsbaar op te stellen.
Hoe krijg je gedragsverandering?
Kies je doel slim uit. Als je hebt bedacht welk gedrag je wilt veranderen, doe je er goed aan dit doel in kleine stapjes op te breken.
Wat doe je om bewustwording van opvallend gedrag te vergroten?
Geef de ander de tijd om te reflecteren op uw vragen. Vat waar nodig samen of geef gevoelsreflecties. Ga niet te snel over naar: “…. en wat ga je hiermee doen in de praktijk?” Geef de ander de ruimte om zijn eigen antwoorden te vinden, eventueel ook na deze eerste bewustwording.