Wie controleert op de werkplek de maatregelen?

Wie controleert op de werkplek de maatregelen?

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de wet- en regelgeving rond arbeidsomstandigheden, arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en sociale zekerheid.

Welke instantie mag werk stilleggen?

Het werk stilleggen kan gebeuren bij ernstig gevaar of gevaar gezondheid van werknemers. De Inspectie SZW kan het werk dan voor bepaalde tijd stilleggen. De inspecteur SZW kan het gehele werk stilleggen bij een overtreding. Stillegging werk kan ook een onderdeel van het werk of bepaalde werkzaamheden betreffen.

Wie controleert de werkgever?

Maar wie controleert of werkgevers en werknemers zich ook houden aan de Arbowet? De Arbeidsomstandighedenwet of kortweg Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling vormen samen de arbowetgeving. De Inspectie SZW controleert of werkgevers en werknemers zich aan deze regels voor gezond, veilig en eerlijk werk houden.

Hoe en wat controleert de Arbeidsinspectie?

De arbeidsinspectie moet zorgen voor de naleving van de toepassing van wettelijke bepalingen over de arbeidsvoorwaarden en de bescherming van werknemers bij de uitoefening van hun beroep, informatie en technische adviezen verstrekken aan werkgevers en werknemers opdat ze die bepalingen kunnen uitvoeren maar ook …

Wie controleert of bedrijven zich aan de regels houden?

Heeft u een bedrijf? Dan kunt u inspecteurs van de overheid op bezoek krijgen. Bijvoorbeeld de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Belastingdienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De inspecteurs controleren of u zich aan de regels houdt.

Wie controleert of de wet wordt nageleefd?

De Nederlandse Arbeidsinspectie is onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze instantie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de wet- en regelgeving rond personeel. Denk aan arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen en sociale zekerheid.

Wat mag de Arbeidsinspectie?

Wat kan de Nederlandse Arbeidsinspectie doen als op het werk de regels worden overtreden?

  • uw werkgever een officiële waarschuwing geven;
  • uw werkgever een eis stellen tot naleving van de wet;
  • het werk stilleggen;
  • u of uw werkgever een boete geven;
  • een proces-verbaal maken;
  • uw werkgever een dwangsom opleggen.

Wat melden bij Arbeidsinspectie?

U bent verplicht een arbeidsongeval te melden wanneer er sprake is van een dodelijke afloop, een ziekenhuisopname, of blijvend letsel. Ook wanneer dit pas later blijkt. U meldt niet alleen voor uw eigen medewerkers, maar voor iedereen die onder uw gezag werkt. Dus ook bijvoorbeeld uitzendkrachten.

Waarom stuurt werkgever controlearts?

Wanneer u zich afwezig meldt wegens ziekte of letsels door een ongeval, mag uw werkgever een erkende, onafhankelijke controlearts bij u langs sturen om u te onderzoeken. Weigert u het onderzoek, dan kunt u uw gewaarborgd loon verliezen. De controlearts gaat na of u echt arbeidsongeschikt bent en voor hoe lang.

Hoe klacht indienen bij Arbeidsinspectie?

Een klacht over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of arbeidsuitbuiting kunt u via de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie indienen. Ook als u een klacht heeft over het optreden van de Inspectie, kunt u op de website een digitaal contactformulier invullen.

Wat controleert de sociale inspectie?

Zij controleren onder meer de regelgeving rond arbeidsduur, deeltijdse arbeid, loonbescherming, feestdagen, uitzendarbeid, buitenlandse werkkrachten, Dimona-aangiftes, sociale verkiezingen,… Het Toezicht op de Sociale Wetten heeft een informerende, adviserende, verzoenende en controlerende functie.