Inhoudsopgave
Wat is vrouwelijk en mannelijk?
De zelfstandige naamwoorden worden traditioneel verdeeld in vrouwelijke, mannelijke en onzijdige woorden. Vrouwelijke en mannelijke zelfstandige naamwoorden zijn de-woorden; onzijdige zelfstandige naamwoorden zijn het-woorden.
Is de Belastingdienst mannelijk of vrouwelijk?
Is het ‘de belastingdienst’ of ‘het belastingdienst’? Het is ‘de belastingdienst’, want belastingdienst is mannelijk. Als je het aanwijst is het ‘die belastingdienst’.
Is het kabinet vrouwelijk?
Het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke woorden kun je vaak vinden in een woordenboek of op websites als Encyclo.nl. Voorbeelden: Het kabinet (m) bedankt zijn voorzitter. De overheid (v) is niet tevreden over haar nieuwe regeling.
Wat is het vrouwelijke symbool?
Een seksesymbool is een teken dat vooral in de biologie wordt gebruikt om het geslacht (sekse) van een organisme aan te geven: ♀ voor vrouwen en ♂ voor mannen. Deze tekens zijn afgeleid uit de mythologie en de astronomie.
Waarom hoofdletters Belastingdienst?
De eigennaam waarmee een instelling zichzelf benoemt krijgt een hoofdletter. Ik heb weer problemen met de Belastingdienst. Als we verschillende instellingen kunnen noemen met hetzelfde woord, dan is dat een soortnaam. Die schrijven we met een kleine letter.
Welk lidwoord is vrouwelijk?
Helaas is het vaak moeilijk om te weten of een woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is. Als je dat wel weet, weet je ook of het een de-woord of een het-woord is. Voor mannelijke en vrouwelijke woorden komt namelijk altijd de, voor onzijdige woorden altijd het.
Welke zijn de bepaalde lidwoorden?
Welke lidwoorden bestaan er in het Nederlands? Het Nederlands heeft drie lidwoorden: de, het en een. De en het zijn de bepaalde lidwoorden. Een is het onbepaald lidwoord.
Is die mannelijk of vrouwelijk Nederlands?
Woordgeslacht Top
onzijdige woorden | het gebergte, het geluk, het feminisme, het kind, het meisje, het paard, het systeem, het tafeltje |
---|---|
woorden die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn | de deur, de fles, de koe, de soep, de stad, de taal, de tafel, de vaas, de vlag |