Inhoudsopgave
Hoe zal u een klacht behandelen?
Omgaan met klachten: 9 tips
- Laat de klager uitrazen. Onderbreek niet, kijk niet boos en veroordeel niet, hoe onterecht en beledigend een klacht soms ook is.
- Zeg sorry.
- Stel zinvolle vragen.
- Wees eerlijk.
- Toon empathie.
- Stuur klagers niet door.
- Bundel de krachten.
- Blijf rustig.
Waarom klachtenmanagement?
Reden 1: Een klacht is een kans! Het is een opportuniteit om er iets uit te leren, om het beter aan te pakken, om volgende klachten te voorkomen, enzovoort. Tenminste, als je de behandeling van een klacht goed aanpakt. Het komt erop aan om het vertrouwen van je klant te winnen en je relatie met die klant te verbeteren.
Wat te doen met een ontevreden klant?
9 tips om met ontevreden klanten om te gaan
- Reageer zo snel mogelijk.
- Toon begrip.
- Kies het kamp van de klant.
- Gebruik namen in de discussie.
- Wees voorbereid op klachten.
- Overtref de verwachtingen van de klant.
- Waarschuw vooraf voor gekende problemen.
- Vraag zelf om feedback.
Wat gebeurt er als je niet op de klacht reageert?
Proactieve klachtenafhandeling Zoals al eerder gezegd, zullen niet alle klanten rechtstreeks bij je komen klagen. Klanten kunnen online feedback geven op diverse platforms, zoals fora, vergelijkingssites en social media. Als er niets met deze klachten gebeurt, kunnen ze een eigen leven gaan leiden en zelfs viraal gaan.
Hoe neem je een klacht aan?
Een klacht neem je serieus. Niet om de reden achter de klacht, maar eenvoudig weg omdat niet aan de verwachting van de klant is voldaan. Laat de klant zijn of haar hart luchten en toon begrip.
Hoe te reageren op een klacht?
Reageren op klachten: in 5 stappen naar een oplossing
- Reageer zo snel mogelijk. Al zijn klachten doorgaans niet in een vingerknip opgelost, je klant verwacht wel snel een reactie, liefst zelfs binnen het uur.
- Luister en erken het probleem.
- Verzamel alle details.
- Reik een oplossing aan.
- Blijf verder opvolgen.
Waarom klachten registreren?
Of als een klant tegen een verkoper zegt dat iemand moeilijk bereikbaar is, registreer dit dan als klacht. Dergelijke opmerkingen zijn belangrijk om van te leren. Met de registratie van de klacht in het klachtenregister komt het verbeterproces op gang. Iedere op- of aanmerking van een klant kan worden geregistreerd.
Waarom is een klacht een kans?
wanneer, hoe en waarom je klant klaagt (of waarom niet); dat klachten een kans kunnen zijn: door een klacht professioneel op te lossen kan je de tevredenheid van je klant terugwinnen of zelfs vergroten; hoe je met klachten kan omgaan door middel van de LEO-techniek (LEO = Luisteren, Empathie, Oplossen).
Wat als een klant niet tevreden is?
Als een klant niet tevreden is, zal hij je eerst in gebreke moeten stellen. Dat betekent dat hij je schriftelijk en gemotiveerd laat weten dat hij ontevreden is. Hij moet je hierbij de kans geven om ervoor te zorgen dat het product of je werk wel aan aan de afspraken voldoet.
Is het belangrijk om zo goed en snel mogelijk op een klacht te reageren?
Door klachten goed en snel af te handelen, kun je de klanttevredenheid verbeteren. Daarnaast biedt een klacht belangrijke informatie hoe je jouw bedrijfsvoering kunt verbeteren.
Is het belangrijk om zo goed en snel mogelijk op een klacht te reageren Waarom wel of niet?
Hoe verloopt een klachtenprocedure?
In het algemeen is het verloop van deze klachtenprocedures ongeveer als volgt:
- Uw klacht wordt in principe behandeld door een speciale medewerker of een klachtencommissie.
- Als uw klacht betrekking heeft op een specifieke medewerker, dan zal deze medewerker gevraagd worden zijn of haar visie te geven.