Wat zijn Patientuitkomsten?

Wat zijn Patientuitkomsten?

Naast de PREMs is er momenteel veel aandacht voor de zogeheten Patient Reported Outcome Measures (patiëntgerapporteerde uitkomsten; PROMs). Met deze instrumenten wordt gemeten hoe patiënten hun eigen functioneren beoordelen (bijvoorbeeld of ze moeite hebben met traplopen, vermoeid zijn, pijn hebben, etc.).

Waarom meetinstrumenten gebruiken in de zorg?

Het gebruiken van meetinstrumenten is onderdeel van elke richtlijn of standaard. Professionals in de zorg realiseren zich dat het gebruik van meetinstrumenten bijdraagt aan een betere onderbouwing en het monitoren van professioneel handelen waardoor de kwaliteit van hun handelen en de zorg verbeterd kan worden.

Wat is een zorglandschap?

Het zorglandschap zien we als een netwerk aan organisaties en voorzieningen waar zorg wordt verleend of die op een of andere manier een rol hebben in de zorgketen.

Waarom eerstelijnszorg?

Eerstelijnszorg voorkomt dat mensen te snel beroep doen op een complexere (en vaak duurdere) vorm van zorg. Zorgverleners die onder de eerstelijnszorg vallen leveren een bijdrage aan de lichamelijke en psychische gezondheid van de maatschappij.

Hoe meet je patiënttevredenheid?

Patiëntervaring meten: PROMs en PREMs Maar patiëntervaringen zijn alleen bruikbaar als ze gemeten zijn met valide en betrouwbare meetinstrumenten. Daarvoor hebben we PROMs (Patient Related Outcome Measures) en PREMs (Patient Related Experience Measures).

Wat is het doel van richtlijnen en meetinstrumenten?

Een meetinstrument kan helpen bij het signaleren, vervolgen en gericht verkennen van behoeften, symptomen en problemen van patiënten en hun naasten. In de praktijk is het nog lang niet altijd zo dat patiënten in de palliatieve fase deze symptomen spontaan uiten.

Wat is een screeningsinstrument?

Een alerte houding op signalen en risicofactoren zorgt voor tijdige herkenning van depressie en de juiste ondersteuning. Het gebruik van een screeningsinstrument helpt om de klachten en symptomen van een cliënt zorgvuldig na te gaan.

Waarom transitie in de zorg?

Doel van de transitie is de zorg betaalbaar houden, nu en in de toekomst. Zonder maatregelen wordt de langdurige zorg onbetaalbaar. Ook daarom legt de hervorming veel nadruk op wat mensen en hun omgeving zelf kunnen en willen.

Wat is de transitie in de zorg?

Met de transitie in de zorg wordt de overgang van kinderzorg naar volwassenenzorg bedoeld. De overstap zelf is een moment, maar de transitie houdt meer in. Je wordt namelijk voorbereid op het maken van de overstap zodat die zo goed mogelijk verloopt.

Waarom waardegedreven zorg?

Bij waardegedreven zorg staan specialismen niet meer los van elkaar, maar werken samen op het gebied van zorginhoud, kwaliteit en kosten. De patiënt kan echt meebeslissen en de artsen en leidinggevenden kunnen sneller en beter sturen op de kosten en besparen op dubbele administratie.

Wat is het verschil tussen eerstelijnszorg en tweedelijnszorg?

De simpelste manier om het verschil tussen eerstelijnszorg en tweedelijnszorg uit te leggen, is dat de zorgverleners in de eerste lijn (zoals de huisarts) je kunnen doorverwijzen naar een specialist in tweedelijnszorg (zoals een neuroloog).