Hoe lang mag je achter een beeldscherm zitten?

Hoe lang mag je achter een beeldscherm zitten?

In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit twee uur achtereen achter het beeldscherm gewerkt mag worden, onderbroken door “pauzes” van tenminste 10 minuten, die met andere bezigheden gevuld dienen te zijn.

Waar computerscherm plaatsen?

Idealiter staat je scherm zo opgesteld dat je kijkhoek 10-20° beneden ooghoogte is. De bovenkant van het beeldscherm mag dus niet boven je ooghoogte uitkomen. Het advies om de bovenste 5 cm van het scherm op ooghoogte te hebben zie je nog regelmatig voorbij komen.

Hoe bureau plaatsen?

zet je bureau goed neer op je thuiswerkplek. Het best plaats je het bureau op je thuiswerkplek op zo’n drie meter afstand van het raam. Draai je bureau zo dat als je op je scherm kijkt, het raam links of rechts naast je is. Als je met je rug naar het raam zit, valt daglicht direct op je schermen dat gaat spiegelen.

Wat gebeurt er als je te lang naar een scherm kijkt?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.

Hoe lang mag een medewerker onafgebroken beeldschermwerk verrichten?

Uit onderzoek is gebleken dat het vanuit ergonomisch oogpunt niet verantwoord is om op een werkdag van 8 uur of langer gedurende meer dan 5 à 6 uur arbeid aan een beeldscherm te verrichten. Het is regel dat niet langer dan twee achtereenvolgende uren onafgebroken aan een beeldscherm werk mag worden verricht.

Wat is de juiste houding achter de computer?

10 tips voor een betere houding achter je computer

  1. Plaats het bovenste deel van je computerscherm op ooghoogte.
  2. Controleer regelmatig of je je hoofd niet teveel vooruit steekt.
  3. Houd je onderarmen parallel aan de vloer, rustend op je bureau.
  4. Houd je heupen en knieën in een hoek van 90 graden.
  5. Vermijd naar één kant leunen.

Hoe bureau plaatsen tov raam?

Zet je bureau dwars van het raam. Zo valt het daglicht vanaf de zijkant naar binnen op je werkplek. Op deze manier vang je dus wel licht op je bureau, maar zonder dat het hinderlijk is voor je beeldscherm en je ogen. Ook geeft het de minste schaduwwerking.

Wat is de ideale werkomgeving?

Zorg voor een goede vibe tijdens het werk: creëer een werkomgeving waarin iedereen zich prettig voelt. Denk hierbij niet alleen aan een fijn bureau en een goede stoel, maar ook aan faciliteiten die nodig zijn om de anderhalve meter regels op kantoor te waarborgen.

Wat is een prettige werkomgeving?

De juiste temperatuur, voldoende licht (liefst veel natuurlijk licht) en een goede luchtkwaliteit. Een prettig binnenklimaat draagt bij aan het welbevinden van mensen, meer werkplezier en een hogere productie. Uit onderzoek blijkt dat een goed binnenklimaat de productiviteit met 10 tot 15% verhoogt.

Waar moet een werkplek op kantoor aan voldoen?

Om gezond en veilig te kunnen werken is voldoende (dag)licht nodig en gelden criteria voor temperatuur, ventilatie en geluid. Ook zijn er richtlijnen voor het aantal beschikbare vierkante meters per persoon, het daglicht, het meubilair en de werkapparatuur.