Wat is deconstructie?

Wat is deconstructie?

Deconstructie (ook: deconstructionisme en deconstructivisme) is een leeswijze waarmee gepoogd wordt vooronderstellingen te ontdekken in teksten.

Wat betekent deconstructivisme?

Deconstructivisme is een stroming in de architectuur. Kenmerken: uitgangspunt is de chaotische, gefragmenteerde en onzekere maatschappij; constructies lijken geen rekening te houden met de zwaartekracht; gebouwen lijken op ruimtelijke collages van verschillende onderdelen.

Hoe is het deconstructivisme ontstaan?

Het begrip deconstructie werd in de jaren 60 ontwikkeld door de Franse filosoof Jacques Derrida. De gedachtegang achter zijn techniek stelt dat men de westerse metafysica kan blootleggen door het ‘deconstrueren’ van de logica ervan.

Waarom organische architectuur?

De stroming komt voort uit een zoektocht naar een nieuwe ‘stijl’ die moest passen bij de eigen tijd, zonder dat werd teruggegrepen op stijlkenmerken uit het verleden. Daarnaast probeert de organische architectuur een oplossing te bieden voor de sterke industrialisering en het gebruik van nieuwe materialen.

Wat is high tech design?

High Tech is een stroming binnen de architectuur en industriële vormgeving die zich kenmerkt door de constructie en techniek van een gebouw als grootste uitgangspunt te stellen voor de uitstraling van het gebouw of object.

Wat is er belangrijk bij het uiterlijk van organische architectuur?

Organische architectuur heeft geen gemeenschappelijke uiterlijke kenmerken, omdat het in organische architectuur gaat om een werkwijze en achterliggende principes in plaats van een vooraf bepaald beeld. Organische architectuur wordt om die reden bijna nooit als samenhangende stijl beschreven.

Waarom organische vormen?

Het maakt een interieur verrassend en toegankelijk. Bij meubels wordt een organische vorm vaak versterkt door kleur, daardoor wordt het een object in je woonkamer. Bij accessoires heeft organische vormgeving vaak te maken met de sfeer van de natuur.

Hoe is High Tech ontstaan?

Hightech verwijst naar een stroming die begin jaren ’70 in de 20e eeuw ontstond in de architectuur als onderdeel van de postmodernistische vormgeving. De stijl werd geïnspireerd door de moderne technologie en gekenmerkt door visuele eenvoud en elegantie.

Wat doen organische vormen?

vorm die doet denken aan dingen uit de natuur, zoals keien of planten.

Wat is high tech?

High-tech; hi-tech – (Eng. high technology), geavanceerde technologie; uiterst moderne technologie. De term ontstond eind jaren zeventig, toen elektronica werd toegepast op consumptiegoederen en bij het inrichten van huizen.