Hoe leer je studenten reflecteren?

Hoe leer je studenten reflecteren?

Leer studenten het onderscheid te maken tussen observatieverslagen en een kritische analyse van hun handelen. Voorzie studenten dus van informatie over hoe ze op zichzelf moeten reflecteren. Je kan hen algemene reflectievragen meegeven zoals: Wat heb je gedaan in de stage?

Hoe leer je kritisch naar jezelf kijken?

Zelfreflectie is een goede manier om deze bekwaamheden te ontwikkelen. Met zelfreflectie neem je de tijd om jezelf een spiegel voor te houden, om te zien hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Kritisch kijken naar je eigen handelen leidt tot meer zelfkennis.

Hoe geef je een reflectie?

Stel een concrete en open vraag over een specifieke situatie:

  1. Beschrijf de situatie.
  2. Geef aan wat je rol was.
  3. Geef aan hoe en waarom je zo gehandeld hebt.
  4. Benoem wat je moeilijk vindt en waarom.
  5. Vraag naar het effect van je handelen en de ervaring van de ander.

Wat is een Reflectievraag?

Het gaat er bij reflecteren dus om steeds terug te kijken op, en jezelf vragen te stellen over hoe jij aan het werk bent en wat daar de achtergronden van zijn. Het gaat er dan niet zozeer om of je het werk goed of juist niet goed hebt gedaan.

Hoe reflecteren op leerproces?

Reflecteren laat leerlingen nadenken over wat ze hebben geleerd. Het is een belangrijk onderdeel van het leerproces en kan vooraf, tijdens en na het leren worden toegepast. Reflecteren gaat niet vanzelf. Als leraar moet je zorgen dat je de juiste vragen stelt om je leerlingen verder te helpen.

Wat te doen tegen zelfkritiek?

Maar te veel zelfkritiek kan je verlammen, je zelfvertrouwen verdwijnt en je bent net minder productief….Daarom: 5 tips om minder zelfkritisch te zijn.

  1. Wees realistisch. Maak iedere dag een lijstje met je taken.
  2. Denk rationeel.
  3. Neem even afstand.
  4. Geef jezelf een compliment.
  5. Geef perfectie op.

Wat is zelfreflecterend vermogen?

Zelfreflectie. Het belangrijkste ontwikkelingspunt is het zelfreflecterend vermogen dat leidt tot een attitude van voortdurend leren: je mag fouten maken want juist daarvan leer je, het leven als een speeltuin om in te experimenteren. Hiervoor is lef nodig en het oprecht willen leren van fouten.

Wat zijn Supervisorische vragen?

Iets preciezer geformuleerd: supervisie geven is het stellen van reflectiebevorderende vragen. Er is een scala aan supervisorische vragen te benoemen, zoals: ‘Wat maakt nu dat je je zo voelt? ‘, of: ‘Wat heb je nodig om dat te bereiken?

Kunnen jongeren reflecteren?

Reflecteren is belangrijk om te leren van opgedane ervaringen, maar is geen vaardigheid die bij jongeren vanzelf ontstaat. Vooral jongens hebben behoefte aan begeleiding bij het leren reflecteren.