Inhoudsopgave
Is een bijvoeglijk naamwoord?
Een bijvoeglijk naamwoord is een woord dat een eigenschap of toestand van een ander woord benoemt. In ‘de rode auto’ is rode een bijvoeglijk naamwoord. Dat geldt ook voor rood in ‘De auto is rood. ‘
Is dat een bijwoord?
Bijwoorden zijn woorden die een werkwoord, een ander bijwoord, een bijvoeglijk naamwoord, een hele zin of soms een zelfstandig naamwoord nader bepalen. Dat wil zeggen: ze geven daar meer informatie over. Er bestaan onder meer: bijwoorden van graad: heel, zeer, nogal, enigszins, hartstikke.
Welke woordsoort is dat?
Bij taalkundig ontleden bepaal je van elk woord in de zin tot welke woordsoort dat woord hoort. Een andere term is ‘woordbenoeming’. Van verreweg de meeste woorden ligt de woordsoort vast. Zo is hond altijd een zelfstandig naamwoord, in welke zin het woord ook voorkomt.
Wat is een bijvoeglijk naamwoord?
Bijvoeglijke naamwoorden geven een eigenschap of toestand aan van een zelfstandig naamwoord. Bijvoeglijke naamwoorden staan vaak direct voor het zelfstandig naamwoord waar ze bij horen, maar kunnen ook als apart zinsdeel voorkomen. Enkele voorbeelden (het bijvoeglijk naamwoord is gecursiveerd):
Wat is een bijvoeglijk naamwoord ook alweer?
Wat is een bijvoeglijk naamwoord ook alweer? En een bijwoord? Een bijvoeglijk naamwoordvoegt een eigenschap of conditie toe aan het zelfstandig naamwoord dat erachter staat. ‘Een auto die heel oud is’ is ‘een hele oude auto.’ ‘Auto’ is het zelfstandig naamwoord (je kunt er ‘de,’ ‘het’ en/of ‘een’ voor zetten).
Wat zijn voorbeelden van voegwoordelijke bijwoorden?
Voorbeelden van voegwoordelijke bijwoorden zijn bovendien, echter, trouwens, nochtans, desondanks, ook en dus. Het verschil tussen een voegwoordelijk bijwoord en een (nevenschikkend) voegwoord is dat een voegwoordelijk bijwoord een zinsdeel vormt (een bijwoordelijke bepaling) en op verschillende plaatsen in de zin kan staan.
Wat is een attributief bijvoeglijk naamwoord?
Attributief. Een attributief gebruikt bijvoeglijk naamwoord staat direct voor het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort: de blonde jongen, de dronken vrouw. Het bijvoeglijk naamwoord is dan een bijvoeglijke bepaling.