Inhoudsopgave
Wat houd een infectie in?
De termen ‘infectie’ en ‘ontsteking’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Als een bacterie, virus of parasiet in een levend wezen binnendringt en zich daar vervolgens vermenigvuldigt, spreken we van een infectie. Een infectie hoeft niet altijd tot schade/ziekte te leiden.
Wat zie je als een wond is geinfecteerd?
De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage. De huid rondom de wond voelt warm aan. Je hebt last van een verhoging of zelfs koorts.
Hoe krijg je een infectie?
Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten) en komen veel voor. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. Eén van de belangrijkste ziekteverschijnselen bij infectieziekten is koorts.
Hoe kom ik aan een bacteriële infectie?
Het wordt verspreid via de lucht, via voedsel of aanraking. Om zich te vermeerderen heeft het een levende gastheer nodig: lichaamscellen van mensen en dieren.
Is een infectie gevaarlijk?
In het ergste geval kan een infectie leiden tot de dood van het geïnfecteerde individu. Het micro-organisme wordt bij een ziekmakende infectie het pathogeen (de ziekteverwekker) genoemd.
Hoe behandel je een infectie?
Behandeling van een infectie Afhankelijk van de ernst van de infectie en de bereikbaarheid van de ontstekingshaard, moeten antibiotica in tabletvorm of via en infuus gegeven worden. Antibiotica maken de bacteriën dood en nemen de klachten weg. Ook parasitaire infecties kan een behandeling met antibiotica volstaan.
Hoe merk je dat een wond ontstoken is?
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm, en komt er vocht of pus uit. U kunt dan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën. WAT KUNT U ZELF DOEN Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt.
Wat zijn voorbeelden van infecties?
Bekende voorbeelden van infecties zijn: Urineweginfecties – bijvoorbeeld een blaasontsteking of prostaatontsteking, vaak veroorzaakt door een bacterie. Luchtweginfecties – zoals een keelontsteking of longontsteking, vaak veroorzaakt door een virus of bacterie. Buikgriep – door een infectie met een bacterie of parasiet in je maag – darmkanaal.
Hoe ontstaat een infectie?
Infecties kunnen in principe overal in je lichaam ontstaan. Infectieuze micro-organismen kunnen zich onder andere verspreiden door water, voedsel, insectenbeten, handen schudden, niezen en hoesten of seksueel contact. Symptomen verschillen per infectie. Algemene symptomen van een infectie zijn; roodheid, zwelling, warmte en pijn. Over een infectie
Wat zijn De ontstekingsverschijnselen bij een infectie?
De volgende ontstekingsverschijnselen zijn klassiek bij een lokale infectie: Roodheid. Zwelling. Warmte. Pijn. Verlies van functie. Als de infectie zich verder uitbreidt en de ziekteverwekker zich over de bloedbaan verspreidt, is je hele lichaam aangedaan. Je spreekt dan van een systemische ontstekingsreactie.
Welke infecties kunnen voorkomen worden door vaccinatie?
Tegen sommige infecties (bv. hiv) bestaan wel virusremmende middelen. Sommige virale (en ook bacteriële) infecties kunnen wel voorkomen worden door vaccinatie, bijvoorbeeld griep, bof, kinkhoest, polio, humaan papillomavirus