Is het daarbij of daar bij?

Is het daarbij of daar bij?

We schrijven daarbij aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we daar bij in twee woorden. Daar kan dan vervangen worden door ‘op die plaats’.

Heb je het naar of na je zin?

Tegenwoordig geven we een richting aan met ‘naar’. Naar huis, naar bed, naar dromenland. En ‘naar’ betekent ook ‘volgens’ of ‘zoals’: ‘naar mijn mening’ en ‘naar aanleiding van’. ‘Na’ is het tegenovergestelde van ‘voor’: ‘voor de koffie’/’na de koffie’.

Welk voorzetsel bij werkwoord?

Werkwoorden me een vast voorzetsel schrijven we altijd met dat bepaalde voorzetsel. Soms zijn er ook meerdere voorzetsels bij een bepaald werkwoord mogelijk; dat hangt af van de betekenis van het werkwoord. In de ZiN Taaltrainer illustreren we de werkwoorden met vast voorzetsel in de les ‘Een zonnige dag op het plein’.

Is het naar mijn mening of na mijn mening?

Na betekent ‘later dan’, ‘in tijd of ruimte volgend op’. Het is het tegenovergestelde van voor. Met na kun je dus zeggen dat iets later gebeurt dan iets anders, of dat iets of iemand achter iets of iemand anders aan komt.

Is het luisteren na of naar?

In het kort Gebruik ‘na’ wanneer het over tijd gaat. En gebruik ‘naar’ wanneer het over een afstand gaat of wanneer je spreekt over iets dat vervelend is.

Waarbij of daarbij?

In andere zinnen weet u dat het om het voornaamwoordelijk bijwoord waarbij gaat, als u van het gedeelte dat met waarbij begint, een aparte zin met daarbij kunt maken. In die zin kan daarbij worden vervangen door bij + het naamwoord waar het op slaat. In andere gevallen schrijven we waar bij in twee woorden.

Is het hier over of hierover?

hierover = hierover bijwoordUitspraak: [`hirovər] over dat wat je noemt of over dat waar je naar wijst Voorbeelden: `Wat een sensatie! hierover wil ik alles weten.

Is het Waarop of waar op?

In andere zinnen weet u dat het om het voornaamwoordelijk bijwoord waarop gaat, als u van het gedeelte dat met waarop begint, een aparte zin met daarop kunt maken. In die zin kan daarop worden vervangen door op + het naamwoord waar het op slaat. In andere gevallen schrijven we waar op in twee woorden.

Wat is gevaarlijker te hoge bovendruk of onderdruk?

Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op een hartinfarct of beroerte. Een hoge bovendruk verhoogt je risico méér dan een hoge onderdruk.

Welke bloeddruk is dodelijk?

Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is.

Wat te doen bij hoge bovendruk?

Adviezen bij hoge bloeddruk

  1. Stoppen met roken is het belangrijkst.
  2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  3. Eet gezond.
  4. Drink liefst geen alcohol.
  5. Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen door gezond te eten en meer te bewegen (ten minste 1 uur per dag intensief bewegen).