Wat houdt artikel 7 van de Grondwet in?

Wat houdt artikel 7 van de Grondwet in?

1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Waar ligt voor jou de grens van vrijheid van meningsuiting?

In het algemeen geldt dat de vrijheid van meningsuiting een paar beperkingen heeft. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar bedrijfsgeheimen (zoals gegevens van klanten of een productieproces) of een militair plan van de overheid openbaar maken.

Hoe ver mag je gaan in het uiten van je mening?

Het recht op vrijheid van meningsuiting garandeert dat burgers zonder vrees voor vervolging hun mening tot uitdrukking kunnen brengen – in gesprekken en gedrukte tekst, in tekeningen en liedjes, op radio, televisie en internet. Ook mag informatie in beginsel vrijelijk worden verzameld en verspreid, zoals door de pers.

Waarom kan artikel 7 van de Grondwet tegenstrijdig zijn met artikel 1?

Tussen artikel 1 en 7 van de Nederlandse grondwet ligt een spanningsveld. Als voorbeeld wordt het Tweede Kamerlid Geert Wilders vaak genoemd. Hij vindt zelf dat hij mag zeggen wat hij wilt, onder artikel 7 van de grondwet. Groepen die zich door hem beledigd voelen, beroepen zich op het eerste grondrecht.

Welk artikel in de Grondwet is vrijheid van meningsuiting?

In Nederland is het recht op vrijheid van meningsuiting beschermd in artikel 7 van de Grondwet en daarnaast is ook in verschillende internationale verdragen de vrijheid van meningsuiting opgenomen. Bijvoorbeeld in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Waar ligt de grens van persvrijheid?

Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisie-uitzending.

Waar eindigt vrijheid?

Iedereen houdt van zijn of haar eigen vrijheid. De vrijheid om eigen meningen te uiten, zelf te beslissen, zelf te regelen, het eigen leven in te richten en om te gaan met het eigen geld en de eigen goederen.

Wat zijn de grenzen van het vrij uiten van je mening?

Hiervoor gelden verschillende eisen. Zo moet de beperking in de wet zijn geregeld, moet deze een legitiem doel dienen, moet de maatregel noodzakelijk zijn en mag de inperking niet verder gaan dan nodig is om het doel te bereiken.

Welke meningen zijn strafbaar?

De wettelijke beperkingen op meningsuiting kunnen per rechtsstaat verschillen. Het Nederlandse strafrecht richt zich tegen smalend taalgebruik en aanzetten tot haat, belediging van gezagsdragers en het verspreiden van leugens (laster en smaad), maar minder of niet tegen obsceniteit of schendingen van goede smaak.

Wat zijn de 23 grondrechten?

Inhoud

  • Gelijke behandeling en discriminatieverbod.
  • Nederlanderschap; vreemdeling; uitlevering; recht tot verlaten van land.
  • Gelijke benoembaarheid.
  • Kiesrecht.
  • Petitierecht.
  • Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.
  • Vrijheid van meningsuiting; censuurverbod.
  • Vrijheid van vereniging.

Wat zijn de eerste 3 artikelen van de Grondwet?

De wet regelt wie Nederlander is.

  • De wet regelt de toelating en de uitzetting van vreemdelingen.
  • Uitlevering kan slechts geschieden krachtens verdrag. Verdere voorschriften omtrent uitlevering worden bij de wet gegeven.
  • Ieder heeft het recht het land te verlaten, behoudens in de gevallen, bij de wet bepaald.