Inhoudsopgave
- 1 Wat doen ze als je een Darmzakking hebt?
- 2 Is een verzakking gevaarlijk?
- 3 Hoe herken ik verzakking endeldarm?
- 4 Wat zijn de symptomen van een Darmverzakking?
- 5 Hoe kun je een verzakking krijgen?
- 6 Kun je leven met een verzakking?
- 7 Kan een pessarium verkeerd zitten?
- 8 Hoe gaat een operatie bij een verzakking?
Wat doen ze als je een Darmzakking hebt?
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.
Is een verzakking gevaarlijk?
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.
Wat zijn de nadelen van een pessarium?
De nadelen van het pessarium:
- Het is lastig in gebruik, waardoor het minder betrouwbaar is;
- Je moet er elke keer bij de seks aan denken én zowel het pessarium als de zaaddodende gel ook bij je hebben;
- Je bent niet beschermd tegen een soa.
Hoe herken ik verzakking endeldarm?
Klachten bij een endeldarmverzakking Moeizame stoelgang (obstructieve defecatie): Hierbij kunt u denken aan een constant gevoel tot aandrang, ontlasting die niet in één keer maar in etappes komt met vele toiletbezoeken op één dag. Bovendien kunt u het gevoel hebben dat er tijdens de ontlasting iets in de weg zit.
Wat zijn de symptomen van een Darmverzakking?
Verzakking van de darm
- U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt.
- U voelt dat uw darm na het poepen niet leeg is.
- Poepen gaat moeilijk (u heeft verstopping) of u kunt uw poep juist niet ophouden.
- Vrijen kan anders voelen.
- U voelt minder goed het verschil tussen een windje en poep.
Hoe voelt een lichte verzakking?
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
Hoe kun je een verzakking krijgen?
Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem. Vaak is dat het gevolg van zwangerschappen en bevallingen. Tijdens de bevalling kan het ondersteunende weefsel uitrekken en zwakker worden. Een zwakke bekkenbodem kan ook aangeboren zijn.
Kun je leven met een verzakking?
Hoewel het zelden een risico met zich meebrengt om een verzakking te laten zoals deze is, knapt de kwaliteit van leven meestal behoorlijk op wanneer er wel iets aan gedaan wordt. De behandel mogelijkheden bij een verzakking zijn verschillen. We vertellen u graag iets over veel voorkomende behandelingen.
Hoe lang mag een pessarium blijven zitten?
De meeste ringen kunnen 3 tot 6 maanden blijven zitten. Daarna moeten ze worden schoongemaakt. U kunt dit laten doen bij de huisarts. U kunt ook zelf leren hoe u de ring uit uw vagina kunt halen en weer terug kunt doen.
Kan een pessarium verkeerd zitten?
De schede is aan de bovenkant afgesloten. De ring kan dus nooit op een verkeerde plaats terechtkomen. Het kan zijn dat de ring na het polikliniekbezoek naar beneden zakt. U kunt dan gerust proberen met uw vingers de ring in de schede terug naar boven te drukken.
Hoe gaat een operatie bij een verzakking?
De gynaecoloog maakt een sneetje in de vaginawand aan de achterzijde en maakt de baarmoeder of vaginatop vast aan een stevige band (ligamentum sacrospinale) in het kleine bekken, waardoor de verzakking verholpen is. De baarmoeder wordt zo ‘opgehangen’ in vrijwel de oorspronkelijke positie.