Wat beinvloed de gevoelstemperatuur?

Wat beinvloed de gevoelstemperatuur?

De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid. De zon speelt geen rol in de berekeningsmethode. Maar bij zonnig weer voelt het minder koud aan dan de berekende gevoelstemperatuur doet vermoeden.

Hoe voelt 7 graden?

Dat het koud is voelt iedereen, maar -7 graden op de thermometer kan soms veel kouder aanvoelen. Door een koude wind voelt het soms aan alsof het -15 graden is.

Is gevoelstemperatuur altijd lager?

“Er zijn allerlei tabellen waarmee de gevoelstemperatuur berekend kan worden. Deze houden vaak rekening met de snelheid van de wind. Hoe harder het waait en hoe lager de ‘echte’ temperatuur is, hoe kouder het aanvoelt.” Volgens Grieta speelt de luchtvochtigheid ook een rol bij het bepalen van de gevoelstemperatuur.

Wat is een aangename luchtvochtigheid buiten?

De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten.

Welke wind het koudst?

Noordenwind. Bij een noordenwind komt de lucht over zee vanuit het koude noorden. In de winter is lucht vanaf zee relatief zachter dan boven land, maar omdat de lucht uit het noorden komt voert deze wind ook in de winter koudere lucht aan.

Hoe komt men aan gevoelstemperatuur?

De lucht temperatuur en de windsnelheid Er zijn 2 factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de gevoelstemperatuur. Als eerste is dit de buitentemperatuur. Deze kan makkelijk opgemeten worden met behulp van een buitenthermometer. Ook een weerstation geeft de buitentemperatuur goed aan.

Wie bepaald gevoelstemperatuur?

Sinds de winter van 2010 heeft het KNMI bepaald om een waarschuwing te geven (code geel) als de gevoelstemperatuur beneden de -15 graden komt, om onderkoeling en bevriezing te voorkomen bij mensen.