Inhoudsopgave
Waar komen vulkanen voor en waarom?
Op de Aarde worden vulkanen vooral aangetroffen in gebieden waar tektonische platen aan elkaar grenzen, dus de plaatsen waar ook aardbevingen voorkomen. Een uitzondering hierop vormen hotspots. Dit zijn gebieden waar heet materiaal uit de mantel door de aardkorst heen naar boven komt.
Waarom liggen er in Nederland geen werkende vulkanen?
Diep in de zee Deze dode vulkaan bevindt zich in de Waddenzee ruim 2 km onder het aardoppverlak. Deze vulkaan is inmiddels al 160 miljoen jaar niet actie. Ook in de landen rondom ons land komen geen werkende vulkanen voor. Heel vroeger had Nederland wel een werkende vulkaan.
Wat komt er allemaal uit een vulkaan?
Dit noemen we een vulkaan uitbarsting. De magma (wat nu dan lava heet) ,de as en kleinere en grotere stenen worden met zeer grote kracht eigenlijk uit de aarde gespuugt. De lava loopt dan uit de vulkaan naar beneden en verbrand alles wat hij tegen het lijf loopt. Lava is eigenlijk gesmolten gesteente en dus zeer heet.
Wat zijn de onderdelen van een vulkaan?
Eigenlijk is een vulkaan alleen maar een gat of een scheur in de grond, waar gloeiend vloeibaar gesteente en gas uit komt. Dit vloeibare gesteente heet lava. In de wolken die bij een vulkaanuitbarsting te zien zijn, zitten as en losse stenen die tot heel hoog in de lucht geschoten kunnen worden.
Wat is een voordeel van een vulkaanuitbarsting?
De meest vruchtbare landen liggen natuurlijk niet voor niets nabij een vulkaan. En ook in de oceanen gaat dat argument op: het meest diverse zeeleven bevindt zich nabij hydrothermale bronnen van onderzeese vulkanen. En dat is nog niet alles. De vulkanische processen zorgen er ook voor dat er kostbare stenen ontstaan.
Waarom zijn er in Nederland geen geisers?
Dit komt doordat op de meeste plaatsen de bodemstructuur zodanig is dat de waterkanalen snel eroderen en de geiser weer verdwijnt. De meeste geisers ontstaan op plaatsen waar vulkanisch gesteente snel oplost in heet water en er speciale mineralen afgezet worden aan de binnenkant van de waterkanalen.
Heeft Nederland ook vulkanen?
Sinds 2010 maken de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) deel uit van Nederland. De twee vulkanen daar, de Quill op Sint Eustatius en de Mount Scenery op Saba, waren de reden dat het KNMI De Zeeuw heeft aangesteld als vulkanoloog.
Welke drie soorten vulkanen bestaan er?
Er zijn drie typen vulkanen die het meest voorkomen: de schildvulkaan, de stratovulkaan en de sintelkegel.
- Schildvulkaan. Deze vulkaan lijkt op een schild van een krijger, vandaar de naam ‘schildvulkaan’.
- Stratovulkaan.
- Sintelkegel.