Hoe hard kunnen wolken gaan?

Hoe hard kunnen wolken gaan?

Die straalstromen hebben vaak een snelheid van 200 kilometer per uur, maar ze kunnen ook wel 400 kilometer per uur bereiken. Straalstromen komen ook voor op 10 tot 18 kilometer hoogte. De wolken daar, cirruswolken, kunnen snelheden rond de 400 kilometer per uur bereiken.

Hoe kunnen wolken drijven?

Door de wrijving met de lucht blijven de vallende kleine druppeltjes als het ware drijven op de luchtlaag. Als de kleine druppeltjes groter en zwaarder worden kunnen ze de wrijvingskracht van de lucht overwinnen. De druppeltjes vallen dan naar beneden en dat is regen!

Wat is de functie van een wolk?

‘ En koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme. Dus naarmate de luchtbel stijgt en afkoelt raakt deze meer en meer verzadigd met waterdamp. Als de lucht volledig verzadigd is en nog iets verder stijgt en afkoelt, condenseert de waterdamp tot druppels en heb je een wolk.

Is waterdamp fijnstof?

Effect van fijnstof op het weer Waterdamp hecht zich namelijk graag aan een oppervlak. Wanneer er dus veel waterdamp in de lucht zit (en de luchtvochtigheid hoog is), zal een deel van deze waterdamp condenseren op deze stofdeeltjes. Wanneer er veel deeltjes zijn en voldoende waterdamp is, krijg je een wolk.

Wat is de hoogte van de wolken?

De lage wolken, zoals stapelwolken die meestal de vorm van een bloemkool hebben, kunnen al ontstaan op een paar honderd meter hoogte. Wanneer deze wolken tot buien uitgroeien kunnen ze zelfs hoogten boven 10 kilometer bereiken.

Waarom bewegen wolken snel?

Luchtlagen liggen boven elkaar en bewegen ten opzichte van elkaar. Daarbij bewegen ze sneller of langzamer dan andere luchtlagen en soms ook in een andere richting. De wolken bewegen met de lucht mee en bewegen dus ook sneller of langzamer ten opzichte van elkaar.

Hoe hoog drijven wolken?

De lage wolken, zoals stapelwolken die meestal de vorm van een bloemkool hebben, kunnen al ontstaan op een paar honderd meter hoogte. Wanneer deze wolken tot buien uitgroeien kunnen ze zelfs hoogten boven 10 kilometer bereiken. Mist is eigenlijk ook een lage wolk en je zou kunnen zeggen dat deze wolk ‘op straat ligt’.

Hoe gaat de kringloop van het water?

Water verdampt door opwarming van de zon en dit worden wolken in de lucht. Het proces dat waterdamp wolken worden heet condenseren. De waterdruppeltjes samen zijn wolken. Uit de wolken valt dan weer de neerslag.

Heb je in binnenlucht ook fijnstof?

De concentratie fijn stof binnenshuis wordt bepaald door de buitenlucht, maar ook door de aanwezigheid van binnenbronnen. Uit studies blijkt dat de concentraties fijn stof in huis hetzelfde of lager zijn dan buiten, tenzij er sterke bronnen van fijn stof (zoals roken) binnenshuis aanwezig zijn.

Wat is nano fijnstof?

Deeltjes worden geklasseerd volgens hun afmetingen. ‘Grove’ deeltjes noemen we PM10, kleinere deeltjes PM2,5 en – daar wordt zelden of nooit over gesproken – dan zijn er nog de ultrafijne deeltjes, die ook nanopartikels worden genoemd, oftewel PM0,1, met een diameter kleiner dan 0,1 micrometer.