Waar moet je op letten bij het nemen van een goede steekproef?

Waar moet je op letten bij het nemen van een goede steekproef?

Bij het trekken van een steekproef moet je letten op de volgende zaken:

  • Geldigheid / validiteit. Bij geldigheid, ofwel validiteit, gaat het om de vraag: ‘weet men wat men wil weten?
  • Betrouwbaarheid.
  • Representativiteit.
  • Ontbrekende gegevens.
  • Aselect.
  • Grootte van de steekproef.

Waarom gebruik je een steekproef?

Waarom gebruik je een steekproef? Een steekproef is een manier om data te verzamelen over een bepaalde groep (populatie). Daarbij wordt een selectie gemaakt uit deze groep om eigenschappen van de leden te meten. Om de volgende redenen kun je een steekproef gebruiken: als de omvang van de populatie te groot is om alle elementen te meten.

Wat is de grootte van de steekproef?

De grootte van de steekproef wordt hier bepaald door de populatie, het betrouwbaarheidsniveau en foutenmarge die je wil toestaan. Om dit te berekenen kan je gebruik maken van onze steekproefcalculator . Voor een populatie van 119.724, betrouwbaarheidsniveau 95% en foutenmarge 5% zal je steekproef 383 zijn.

Wat is een steekproef selecteren?

Er zijn verschillende manieren om een steekproef te selecteren. Deze zijn onder te verdelen in de aselecte- de selecte steekproef. Aselecte steekproef (random sampling): iedere eenheid (persoon, object of situatie) uit de populatie heeft evenveel kans om in de steekproef te komen. Bij kwantitatief onderzoek is dit essentieel.

Wat is een getrapte steekproef?

Getrapte steekproef Bij een getrapte steekproef neem je uit een clustersteekproef weer een aselecte groep waarbij je weer een steekproef afneemt. Gestratificeerde steekproef Bij een gestratificeerde steekproef deel je de groep op in deelpopulaties. Denk hierbij aan een groep wijkbewoners die je weer verder opdeelt.