Inhoudsopgave
Hoe los je Redactiesommen op?
De context dient als verduidelijking: Als Floor 3 snoepjes heeft en Bas 5 dan hebben ze samen 3 + 5 snoepjes. Er staat een tekening bij waarop je kind kan natellen dat dit klopt. Bij verhaaltjessommen oftewel redactiesommen is dat andersom: het verhaal wordt gegeven, maar de som niet.
Wat is het doel van Redactiesommen?
Het doel van redactiesommen is dat leerlingen leren om de som uit een verhaal te halen door goed te lezen en te begrijpen wat er bedoeld wordt. De leerlingen krijgen strategieën aangereikt die hen helpen zo’n som aan te pakken.
Hoe pak je Verhaaltjessommen aan?
Stappenplan om verhaaltjessommen op te lossen
- Lees het verhaaltje kritisch door, het liefst twee keer.
- Probeer het verhaaltje in je eigen woorden na te vertellen. Welk probleem is er?
- Welke informatie heb ik allemaal?
- Welke ‘kale som’ hoort bij dit probleem?
- Reken de som uit.
- Controleer je antwoord.
Wat is 1 op de 3?
Wanneer iets 1/3 deel is van iets anders, kan je de breuk omzetten naar een kommagetal: 1/3 = 0,33… Dit wil dan zeggen dat het ongeveer 33 % zal zijn. (Het kommagetal x 100, dus.) Dit is logisch, aangezien een ‘geheel’ steeds 100 % is. 1/3 daarvan is 33,33…
Wat is een Verhaalsom?
In verhaalsommen wordt in een opgave de som in de vorm van een verhaaltje gegeven. De som wordt aangeboden in een context of toepassingssituatie. Verhaalsommen worden daarom ook wel redactiesommen of contextsommen genoemd.
Welke som hoort erbij groep 3?
Voor kinderen in groep 3 zijn de rekentekens vaak nog een abstract gegeven. Om tekens als + , – en = te leren, worden zogenaamde bussommen gebruikt. Bussommen zijn ook plaatjessommen en visualiseren hoe erbij (plus) en eraf (min) er uit ziet.
Waarom Contextsommen?
‘Contextsommen’, het woord zegt het al: vraagstukken waarbij de rekensom in een context is geplaatst. De tekst in dit soort vraagstukken zou leerlingen moeten helpen betekenis te geven aan de getallen, waardoor de som eenvoudiger is op te lossen.
Hoe bereken je 1 op 3?
Je verdeelt één pannekoek onder drie kinderen. Elk kind krijgt dan een derde pannekoek want één gedeeld door drie is gelijk aan een derde; 1 : 3 = 1/3.