Inhoudsopgave
Kun je denken zonder woorden?
Of je echt kan denken zonder taal, dat blijft de vraag. Maar het is wel duidelijk dat bepaalde aspecten van het denken prima zonder taal kunnen. Behalve muziek en rekenen geldt dat dus ook voor logisch redeneren.
Waaruit blijkt dat taal nauw verbonden is met het denken?
Taal, denken en werkelijkheid zijn nauw aan elkaar verbonden. We maken ons bijvoorbeeld in gedachten een beeld van de werkelijkheid en vertalen dat dan naar taal om met anderen onze voorstellingen van de werkelijkheid uit te kunnen wisselen.
Wat zijn filosofische discussies?
De filosofische methode is meestal een dialoog. In de dialoog spreek je met elkaar zoals Socrates dat deed, of zoals een klein kind dat doet; iemand geeft een mening, en jij vraagt steeds: “waarom is dat zo?”, “hoe zit dat dan?”. Door het beantwoorden van deze vragen probeer je tot kennis te komen.
Wat is denken eigenlijk?
Denken is een bewust proces waarbij een beeld of voorstelling, herinnering of idee wordt gevormd zonder directe stimulus door de zintuigen. Nadenken, overwegen, zich te binnen roepen zijn aan denken verwante begrippen.
Kan de taal die je spreekt je gedrag beïnvloeden?
Taal kan daarbij een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld bij het vormen van argumenten om bepaald gedrag wel of niet te vertonen; ik ga met de trein naar mijn werk, omdat dat comfortabel is en mijn werkgever de kosten betaalt. 95 Procent van ons gedrag is echter onbewust. Ook daar speelt taal een belangrijke rol in.
Wat is onbetaalbaar filosofie?
ONBETAALBAAR is een onderzoeksproject geboren uit liefde voor objecten. Het is een denktank, maar evenzeer een werkplaats waar werkers en denkers elkaar ontmoeten in een project rond materialisme met emotie.
Hoe ontstaat denken?
Een van oudsher aangehangen idee is dat delen van de hersenen onafhankelijk werken, en daarin elk een eigen functie voor hun rekening nemen. Zo zou er een gebiedje zijn voor taal, een voor geheugen, en misschien dan ook wel een voor bewustzijn. Dit idee stamt al uit de 19e eeuw, toen de leer van de frenologie opkwam.
Hoe kan je denken?
Tips om positief te denken
- Wees je bewust van je keuze.
- Maak positiviteit een prioriteit.
- Vind je negatieve gedachten.
- Wees positief met iemand.
- Negeer negatieve mensen.
- Koppel gedachten los van de situatie.
- Ieder nadeel heeft zijn voordeel.
- Neem jezelf niet te serieus.