Waar mag je niet fietsen?

Waar mag je niet fietsen?

Plaats waar je mag fietsen (artikel 5 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990)

  • Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad.
  • Zij gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt.
  • Zij mogen het onverplichte fietspad gebruiken.

Wie mogen het onverplichte fietspad gebruiken?

Het onverplichte fietspad mag u als fietser gebruiken. Brom- en snorfietsers met een benzinemotor mogen geen gebruik maken van dit fietspad. Ook al is het een onverplicht fietspad, gebruik als fietser dit fietspad wel. Het is veiliger dan op de weg te fietsen.

Hoe herken je een fiets bromfietspad?

U kunt een verplicht fiets- en bromfietspad herkennen aan een blauw rond bord met een fiets en een brommer erop. Op een onverplicht fietspad (blauw rechthoekig bord met witte tekst ‘Fietspad’) verboden voor brom- en snorfietsen. Snorfietsen met een electromotor mogen wel gebruik maken van het onverplicht fietspad.

Wat is een suggestie strook?

Een fietssuggestiestrook duidt de positie van de fietser aan op de rijbaan. Deze stroken hebben een andere kleur of wegbedekking dan de rest van de rijbaan. Dit is geen fietspad, er zijn immers geen twee evenwijdige onderbroken strepen of verkeersborden die een fietspad aangeven.

Welke wegen mag je fietsen?

U vraagt zich af op u op een N-weg mag fietsen. Op N-wegen die autowegen zijn (en dus alleen toegstaan zijn voor gemotoriseerd verkeer dat ten minste 50 km/u kan) zijn fietsers niet toegstaan. Op de overige N-wegen is het veelal niet toegestaan te fietsen; dit zal vaak met een bord aangegeven zijn.

Waar mogen fietsers fietsen?

Waar moeten fietsers rijden? Is er een fietspad, dan moeten fietsers hierop rijden, tenminste indien het fietspad berijdbaar is. Is het fietspad op de grond aangeduid met twee evenwijdige, onderbroken witte strepen, dan mogen fietsers er alleen op rijden wanneer het fietspad langs rechts in hun rijrichting ligt.

Wat betekent niet brommen?

Een fietspad is een fietspad als het bord G11 (het blauwe bord met de witte fiets) rechts naast het pad staat. Dan ben je als fietser verplicht er te rijden. Er zijn ook onverplichte fietspaden, die zijn voorzien van een rechthoekig bordje fietspad in letters (bord G13), vaak met onderbordje ‘dus niet brommen’.

Wat is onverplicht?

bn. niet verplicht tot iets : gelooft gij dat er voor de liefde eenige deugd kan zijn, waartoe zij zich onverplicht rekent?; ook van handelingen, waartoe men niet verplicht is : onverplichte goedheid.

Wie mag er op een bromfietspad?

Bromfietsers moeten op een verplicht fiets/bromfietspad rijden. Als dat er niet is, mogen zij op de rijbaan.

Wat is een verplicht fiets bromfietspad?

Sinds brommers binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden, bestaat er ook het fiets/bromfietspad, voorzien van een blauw bord met fiets- en bromfietssymbool (bord G12a). Brommers en fietsers moeten hier rijden. Vrijliggende fietspaden zijn geen onderdeel van de rijbaan. Fietsstroken zijn dat wel.

Hoe ziet een suggestiestrook eruit?

Fietssuggestiestrook is een onderdeel van de rijbaan Die kunnen rose, groen, beige of nog een andere kleur hebben. Zo een gekleurde strook noemen we een fietssuggestiestrook. Het is helemaal geen fietspad, omdat er geen twee evenwijdige onderbroken strepen of geen verkeersborden zijn die een fietspad aangeven.

Wat mag je op een suggestiestrook?

Een fietssuggestiestrook (stippellijn zonder fietssymbool) is een nepfietsstrook, hier kun je ongestraft met de auto stoppen en zelfs parkeren.