Inhoudsopgave
Wat mag je zonder BIG-registratie?
Zonder BIG-registratie bent u niet bevoegd om zelfstandig uw beroep uit te oefenen in Nederland. De bevoegde zorgverlener bij wie u werkt kan u alle werkzaamheden laten verrichten die bij uw beroep horen. Hij of zij is daarvoor verantwoordelijk en hij of zij moet ook nagaan of u dat kunt.
Wat is mijn BIG-registratie nummer?
U kunt uw BIG-nummer vinden via de site: www.bigregister.nl. Het BIG-nummer bestaat uit 11 cijfers. Bestaat uw nummer uit 10 of 9 cijfers voeg dan 1 respectievelijk 2 keer een nul toe voor het nummer.
Wat is de BIG-registratie?
Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een wettelijk, online en openbaar register. Alleen wie in het BIG-register staat, mag een beschermde beroepstitel voeren en mag de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren.
Welke zorgverleners zijn BIG geregistreerd?
In het BIG-register kunt u zien of iemand bevoegd is om zijn of haar beroep te mogen doen….U kunt de BIG-registratie controleren van:
- apothekers;
- artsen;
- fysiotherapeuten;
- gezondheidszorgpsychologen;
- klinisch technologen;
- orthopedagogen-generalisten;
- physician assistants;
- psychotherapeuten;
Wat mag een verpleegkundige zonder BIG-registratie?
Antwoord: Ja, een verpleegkundige niet praktiserend kan het beroep verzorgende blijven uitoefenen. Het beroep verzorgende (I.G.) kent geen functionele zelfstandigheid zoals een generiek verpleegkundige, een BIG-registratie is daarom niet noodzakelijk voor de uitoefening van dit beroep.
Wat zijn de 14 voorbehouden handelingen?
Overzicht voorbehouden handelingen en beroepsgroepen
- Heelkundige handelingen. Heelkundige handelingen zijn bijvoorbeeld ingrepen zoals een operatie.
- Verloskundige handelingen.
- Endoscopieën uitvoeren.
- Catheterisaties uitvoeren.
- Injecties geven.
- Puncties uitvoeren.
- Onder narcose brengen.
- Radioactieve stoffen gebruiken.
Wat zijn de rechten en plichten uit de BIG-registratie?
Rechten en plichten
- Beroepstitel gebruiken. Uw beroepstitel is wettelijk beschermd.
- Voorbehouden handelingen. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen een deskundige mag doen.
- Tuchtrecht. Als u bent ingeschreven in het BIG-register, valt u onder het tuchtrecht.
- Europese Beroepskaart.
Wat zijn de rechten en plichten van de Wet BIG?
Het doel van de Wet BIG is te zorgen dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook beschermt de Wet BIG patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners. Dit doet de Wet BIG onder andere met het BIG-register.
Wat zijn risicovolle handelingen in de zorg?
Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling risico’s meebrengen voor de cliënt. Een voorbeeld is het toedienen van de sondevoeding. Deze handeling is niet voorbehouden, maar er zijn wel risico’s.
Wat zijn de plichten van een zorgverlener?
Een zorgverlener heeft vier plichten:
- Een zorgverlener is verplicht goede zorg te verlenen aan een patiënt.
- Een zorgverlener moet u medisch noodzakelijke zorg geven.
- Een zorgverlener moet een medisch dossier bijhouden.
- Een zorgverlener moet uw identiteit controleren voordat u gebruikmaakt van zorg.
Hoe kom je aan een BIG-registratie?
Een aanvraag voor BIG-registratie kan digitaal. Je gaat hiervoor via de website bigregister.nl naar ‘Mijn BIG-register’. Inloggen doe je met DigiD. Tip: De verwerking van je aanvraag gaat het snelst als je met iDEAL betaalt.
Waar staat BIG nummer voor?
BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Het BIG-register is een onderdeel van de Wet BIG.
Wie staat er in het BIG-register?
De volgende 13 beroepen moeten zich registreren in het BIG-register: apotheker, arts, bachelor medisch hulpverlener (tijdelijke registratie), fysiotherapeut, geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke registratie), gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedagoog-generalist, physician assistant.
Hoeveel uur moet je werken voor je BIG-registratie?
U kunt zich als verpleegkundige herregisteren als u voldoet aan de werkervaringseis (ook wel urennorm). Hiervoor moet u in 5 jaar 2.080 uur als verpleegkundige hebben gewerkt. Dit is ongeveer 8 uur per week. De werkzaamheden moeten aan bepaalde eisen voldoen.
Is een arts BIG geregistreerd?
Het BIG-register registreert artsen, apothekers, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen in de bijbehorende registers.
Welke maatregelen zijn er Wet BIG?
Op grond van de Wet BIG kunnen zorgverleners maatregelen opgelegd krijgen door een tuchtcollege of door de Inspectie voor de gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Afhankelijk van hun inhoud kunnen sommige maatregelen een zorgverlener beperken in de beroepsuitoefening.
Wat kost een BIG-registratie?
Aanvraag BIG-registratie Na het ontvangen van een Erkenning van uw beroepskwalificaties is het aanvragen van BIG-registratie mogelijk. De kosten van een BIG-registratie zijn € 85,-.
Is een BIG-registratie verplicht?
Een BIG-registratie is alleen noodzakelijk als iemand ook echt actief werkt in het beroep. Iedereen kan het register raadplegen. Het BIG-register verzorgt ook de erkenning van buitenlandse diploma’s.
Hoe weet je of iemand arts is?
Iedereen kan bij de RGS navragen of een specialist of profielarts in het register staat of stond ingeschreven en iedereen krijgt antwoord op de vraag of een arts in opleiding is tot specialist of profielarts en voor welk specialisme of profiel.
Welke handelingen vallen onder Wet BIG?
Voorbeelden van voorbehouden handelingen zijn: chirurgische en verloskundige handelingen, injecties en narcose toedienen. Wie deze handelingen mag doen, staat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).